fbpx
BoekenHistorische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

De spannende jaren van de luchtvaart in beeld gebracht

De luchtvaarthistorie is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de internationale luchtvaartgeschiedenis schrijvers van diverse pluimage telkens stof geeft om over te publiceren. Onlangs is van de bekende schilder en luchtvaarthistoricus Thijs Postma uit Hoofddorp een nieuw boek verschenen: ‘Luchtvaart in vogelvlucht deel 1. De spannende jaren van de luchtvaart’. Het boek is een bundeling van artikelen die eerder zijn verschenen in het Nederlandse luchtvaartmagazine Piloot & Vliegtuig.

Schilderijen

Postma is bij het brede luchtvaartpubliek toch vooral bekend om zijn schilderijen. Die verschenen bijvoorbeeld in bladen als  ‘Kijk’, maar ook op ansichtkaarten en dozen van vliegtuigbouwpakketten. Hij heeft de huisstijl ontworpen van Martinair, Transavia en Jet Star Holland en verschillende boeken op zijn naam staan. Daarvan zijn ‘Vermetele vliegende Hollanders’ en ‘Fokker, bouwer aan de wereldluchtvaart’ wellicht het bekendste. Daarnaast werkt Postma mee aan diverse luchtvaarttijdschriften en beschikt hij over een zeer omvangrijk luchtvaart-fotoarchief.

Capita

‘Luchtvaart in vogelvlucht’ bestaat uit capita selecta van de luchtvaarthistorie; een willekeurige verzameling verhalen en beschrijvingen van vliegtuigen en interessante gebeurtenissen en mensen. Een rode draad ontbreekt. De behandelde onderwerpen zijn echter zo breed, dat een ieder er wel iets van zijn of haar gading tussen zal vinden. De historische artikelen worden in chronologische volgorde gepresenteerd, maar af en toe wordt daarvan afgeweken. Waarom is niet helemaal duidelijk.

Vliegfiets

De kracht van het boek zit vooral in de onbekende vliegtuigtypen en mensen die voor het voetlicht worden gebracht. Wie heeft er ooit gehoord van Hiram Maxim’s Monster of Carley’s Vliegfiets? Maar ook de straalvliegboot Sara SR.A/1 en de opgeblazen vliegtuigen van Goodyear zullen niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch zijn ook de verhalen over de bekendere vliegtuigtypen als de Beechcraft Staggerwing, Convair 880/990 en de Boeing 727 het lezen beslist waard.

Convair 990. Copyright schilderij Thijs Postma

Sober

Illustraties nemen bij de boeken van Postma altijd een belangrijke plaats in. ‘Luchtvaart in vogelvlucht’ vormt daarop geen uitzondering. Het boek is overvloedig uitgerust met foto’s, merendeels zwart-wit. Gelukkig ontbreken ook de prachtige schilderijen in de zo kernmerkenede Postma-stijl niet. De voorkant van het boek doet wat sober aan voor een vormgever en schilder van zijn formaat. Misschien een mooie uitdaging voor deel 2?

Naar aanleiding van: Luchtvaart in vogelvlucht deel 1. De spannende jaren van de luchtvaart

Auteur: Thijs Postma

Uitgeverij H&G

132 pagina’s, veel zwart-wit foto’s, kleurenfoto’s en afbeeldingen van schilderijen van Thijs Postma

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button