MilitairNieuwsProfessional

‘Amerikaans onbemand stealthvliegtuig operationeel’

Sinds dit jaar zou er een nieuw onbemand stealth-verkenningsvliegtuig vliegen vanaf de vliegbasis Beale in Californië. Dit schrijft AviationWeek op haar website.

Gepubliceerd

In het verleden schreef AviationWeek al, dat er sterke aanwijzingen waren voor het bestaan van een dergelijk toestel. Hoewel er nog geen foto’s over zijn gepubliceerd, zou het vliegtuig lijken op de B-21 Raider. Dat is de nieuwe stealth bommenwerper voor de USAF, die op termijn de B-1 en B-2 moet gaan vervangen.

Verplaatst

In 2010 zou het een exemplaar van de Northrop-Grumman RQ-180, het stealth-verkenningsvliegtuig, al zijn eerste vlucht hebben gemaakt vanaf de geheime vliegbasis Groom Lake. Deze basis is gelegen middenin ‘Area 51’. In 2014 waren er inmiddels vijf vliegende RQ-180’s en werd het project verplaatst naar de USAF testbasis Edwards, in Californië.

Risico’s

Begin dit jaar is het 427th Reconnaissance Squadron, een USAF verkenningssquadron, heropgericht op de vliegbasis Beale. AviationWeek vermoedt dat deze eenheid vliegt met de RQ-180. Beale is ook de thuisbasis van de U-2 en de RQ-4 verkenningsvliegtuigen, de U-2 bemand en de RQ-4 onbemand. Deze toestellen worden, net als waarschijnlijk de RQ-180, ingezet voor verkenningsvluchten vanaf grote hoogte. Onbemande vliegtuigen hebben daarbij het voordeel dat ze extreem lange vluchten kunnen maken op zeer grote hoogte, zonder de ongemakken of risico’s voor de piloot.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close