fbpx
ColumnColumn GoofLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Constellation… het beste driemotorige vliegtuig | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1949, stortte een Air France Constellation neer op de Azoren. De piloot naderde ‘VFR’, maar had geen goed beeld van de situatie. Wat volgde was de altijd sinistere controlled flight into terrain. Oftewel: met een goed-functionerend vliegtuig tegen een berg knallen. 

Voor de verandering was het eens een keertje géén technisch probleem, als je een Franse piloot tenminste niet als zodanig wil aanduiden. Want ondanks zijn populariteit was de Constellation een beruchte rampenbak. Er viel zó vaak een motor uit, dat het voor de grap wel  ‘het beste driemotorige vliegtuig ter wereld’ genoemd werd. 

Eén enkel slachtoffer haal ik er uit. Aan boord van de Constellation was Kay Kamen. De man die Walt Disney ervan overtuigde dat je meer geld kon verdienen met het bedrukken van mokken, T-shirts en schoolagenda’s dan met het maken van tekenfilms. 

(c) Joe Haupt

Kay Kamen bedacht in 1933 het Mickey Mouse-horloge, dat het jaar daarop het best verkopende horloge van de Verenigde Staten werd. Moge hij rusten in vrede. 

Goof Bakker

[email protected]

Additional facts 

De KLM verloor in pakweg vijftien jaar maar liefst zeven van haar vijftig Constellations. Met de komst van de DC-8 werden de toestellen met een zucht van verlichting buiten dienst gesteld. Zelfs het verkopen van de tweedehandsjes verliep moeizaam. Vijf stuks werden op Schiphol gesloopt. 

Kay Kamen redde met zijn prullaria het hele Disney-bedrijf. Want ondanks het succes van Mickey, Goofy en Donald ging het in de beginjaren financieel niet bepaald lekker. De ideeën van Kay zijn nog steeds springlevend. Met merchandise wordt veel meer geld verdiend dan met het onderliggende creatieve product: van Star Wars tot Batman en De kleine Zeemeermin. 

Er vliegt nog één Constellation in de USA, als ik het goed heb. De Zwitserse Breitling Constellation gaat nooit meer vliegen, waarschijnlijk. De sponsoring is gestopt en er is forse corrosie vastgesteld.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button