737 MAXEditors choiceNieuwsProfessionalVeiligheid

Ceo Boeing geeft fouten met 737 MAX toe

Exact een jaar na het ongeluk met de Boeing 737 MAX van Lion Air betuigt Boeing-ceo Dennis Muilenburg spijt over de dodelijke ongelukken. Boeing heeft fouten gemaakt, schrijft Muilenburg in een verklaring die hij vandaag zal voorlezen bij het Amerikaanse Congres.

‘Fouten gemaakt’

Muilenburg moet voor het congres getuigen over de dodelijke ongelukken die ervoor zorgden dat de 737 MAX nu al maanden aan de grond staat. In een uitgeschreven verklaring stelt Muilenburg dat er fouten gemaakt zijn.

“We weten dat we fouten gemaakt hebben en dingen verkeerd hadden. Daar nemen we verantwoordelijkheid voor, we lossen de fouten nu op”, aldus de ceo van de vliegtuigbouwer.

MCAS

De fouten waar Muilenburg op doelt zijn gemaakt met de ontwikkeling van het MCAS-systeem, wat de neus van het vliegtuig in een goede hoek moet houden. Bij de crashes drukte het systeem de neus naar beneden, zonder dat de piloten daar invloed op konden uitoefenen.

Crash een jaar geleden

Exact een jaar geleden stortte rond 00.31 uur Nederlandse tijd een 737 MAX van Lion Air in de Javazee. Het toestel was op weg vanuit Jakarta op Java naar de eindbestemming Pangkal Pinang op het eiland Bangka. Dertien minuten na vertrek verdween het toestel, boven de Javazee, van de radar.

Herinneringen

Volgens Muilenburg draagt hij de crashes nog iedere dag met zich mee. “Zij [de slachtoffers, red] zullen nooit vergeten worden. De herinneringen zorgen er iedere dag voor dat we onze vliegtuigen en industrie veiliger willen maken”, schrijft hij.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button