IncidentenOverig nieuwsProfessional

Onderzoeksrapport: ‘Air France-piloten merkten botsing met Delta niet op’

De piloten van een Air France-toestel dat vorig jaar in Parijs beschadigd raakte in een botsing met een toestel van Delta Air Lines, merkten de botsing tussen beide vliegtuigen niet op. Pas nadat de luchtverkeersleiding hen waarschuwde, stopte de crew. Dit schrijft FlightGlobal.

Taxibaan

Het incident vond plaats op 31 oktober vorig jaar. Op Parijs Charles de Gaulle taxiede een A330-200 van Air France naar één van de startbanen voor een vlucht naar Sint Maarten. Nadat het toestel afgedraaid was naar een holding point voor de startbaan, taxiede een A330-300 van Delta Air Lines over dezelfde taxibaan in de andere richting. Dat vliegtuig zou vertrekken naar Detroit.

Passeren

De piloten van de Delta-vlucht stopten volgens de Franse onderzoeksraad BEA vlak voor ze de A330 van Air France moesten passeren, door de nauwe afstand tussen de twee toestellen. Nadat de piloot van de Delta A330 oordeelde dat het wel zou passen, rolde het toestel van Delta langzaam door. Volgens de vliegers bedroeg de afstand tussen de toestellen 3 meter.

Beschadiging

De linkervleugel van de Amerikaanse Airbus raakte de staart en auxilliary power unit (APU) van het toestel van Air France. Beide crews voelden volgens de BEA een schok. De piloten van de Air France-vlucht gingen er vanuit dat dit de jetblast was van een A320 die voor hen op de startbaan aan de take-off begon.

Schades

De Franse piloten merkten de botsing pas op toen de luchtverkeersleiding hen waarschuwde dat grondpersoneel gezien had dat er schade was. Bij een inspectie bleek de APU beschadigd te zijn, evenals het staartstuk van de Franse Airbus. De Amerikaanse A330 kwam er beter van af, met alleen schade aan de winglet.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close