fbpx
AirbusNieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Airbus stelt certificering A330-800 uit naar 2020’

Vliegtuigbouwer Airbus certificeert de nieuwe A330-800 pas in 2020. Dat heeft Airbus-ceo Guillaume Faury laten weten bij de presentatie van de kwartaalcijfers, meldt FlightGlobal. De A330-800 zou in eerste instantie dit jaar gecertificeerd worden.

Uitstel

De certificatie van het toestel vindt volgens Faury nu plaats in de eerste maanden van 2020. Een reden voor het uitstel gaf hij volgens FlightGlobal niet.

Klein broertje

De A330-800 is de kleinere versie van de A330-900, ook wel bekend als de A330neo. De -900 verkoopt tot dusver goed. Eind september had Airbus 250 orders in de boeken staan; eind oktober waren 29 toestellen afgeleverd.

Tien toestellen

Zo positief is het bij de -800 allemaal niet. Eind september stonden slechts tien toestellen in het orderboek. De Oegandese airline Uganda Airlines wil twee toestellen hebben, Kuwait Airways tekende eerder voor acht exemplaren.

Eind augustus tekende Garuda Indonesia een intentieverklaring voor vier toestellen, maar die intentie is nog niet omgezet in een definitieve order.

Stroeve ontwikkeling

De ontwikkeling van de A330-800 loopt al langere tijd stroef. Hawaiian Airlines was lange tijd de enige klant met tien toestellen. Toen de airline zich terugtrok, leek het doek gevallen. Kuwait Airways wierp zich als redder op door acht exemplaren te bestellen.

Ondertussen maakte Airbus vorig jaar al wel de eerste testvlucht met het vliegtuig, maar de certificatie laat nog op zich wachten.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button