fbpx
AirlinesNaast het nieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Norwegian onderhandelt met Rusland over Superjets’

De Noorse low-cost carrier Norwegian onderhandelt met de Russische vliegtuigbouwer Sukhoi over de aanschaf van een aantal Superjets. Dit bevestigt een woordvoerster van Norwegian tegenover Duitse luchtvaartmedia.

Veertig toestellen

Russische media meldden de afgelopen dagen al dat Norwegian in gesprek zou zijn met Sukhoi. Volgens de website News.ru zou Norwegian veertig Superjets willen leasen. Daarvan zouden er tien naar de Argentijnse dochtermaatschappij gaan.

Vliegrechten

Volgens Russische luchtvaartmedia krijgt Norwegian in ruil voor de bestelling toestemming om het Russische luchtruim te doorkruisen op weg naar Azië. Een route via Rusland scheelt volgens Rusaviainsider op vluchten van Londen naar Japan ongeveer vijf uur ten opzichte van een route die niet over Rusland mag lopen.

Gesprekken

Een woordvoerster van de carrier bevestigt tegenover Aero.de dat er gesprekken geweest zijn met de Russische overheid en vliegtuigbouwer Sukhoi. “Er zijn nog geen bindende afspraken”, aldus de zegsvrouw.

Geen internationaal succes

Sukhoi produceert de Superjet sinds 2008. De eerste vlucht van het vliegtuig vond in 2011 plaats. Internationaal si het vliegtuig geen succes. Onder andere Cityjet en Brusssels Airlines vlogen een korte periode met het toestel; inmiddels hebben de Superjets de vloot weer verlaten. Russische maatschappijen zijn de grootste gebruikers van het toestel.

Crash

In mei van dit jaar kwam het vliegtuig negatief in het nieuws toen een toestel van Aeroflot een crashlanding maakte op een Moskouse luchthaven. Na de landing ontstond brand aan boord, waarbij 41 mensen om het leven kwamen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button