Historische luchtvaartLiefhebberOverig nieuws

Fokker F-27 Friendship keert terug naar Nederland

Een Fokker F27 ‘Friendship’ uit 1985 keert terug op Nederlandse bodem. Het toestel is aangekocht door de stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed.

Amerikaanse leger

De F27 wordt op dit moment gebruikt door het parachutisten-demoteam ‘Golden Knights’ van het Amerikaanse leger. Zij hebben 35 jaar gebruik gemaakt van het vliegtuig. Sinds vorige maand wordt een De Havilland Dash-8 ingezet als vliegtuig.

Oversteek

Het toestel van Fokker staat op dit moment nog op de Amerikaanse luchtmachtbasis Pope Air Force Base. Op de basis in Laurinburg-Maxton (North Carolina) wordt het vliegtuig straks klaargemaakt voor de trans-Atlantische oversteek.

Andere initiatieven

In het verleden zijn er meer initiatieven geweest om F27’s terug te halen naar Nederland. In 2018 probeerde de stichting Fokker Friendship twee vliegwaardige toestellen terug te halen uit Nieuw-Zeeland. Dat plan ging uiteindelijk niet door.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button