Historische luchtvaartLiefhebberOverig nieuws

Fokker F-27 Friendship keert terug naar Nederland

Een Fokker F27 ‘Friendship’ uit 1985 keert terug op Nederlandse bodem. Het toestel is aangekocht door de stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed.

Amerikaanse leger

De F27 wordt op dit moment gebruikt door het parachutisten-demoteam ‘Golden Knights’ van het Amerikaanse leger. Zij hebben 35 jaar gebruik gemaakt van het vliegtuig. Sinds vorige maand wordt een De Havilland Dash-8 ingezet als vliegtuig.

Oversteek

Het toestel van Fokker staat op dit moment nog op de Amerikaanse luchtmachtbasis Pope Air Force Base. Op de basis in Laurinburg-Maxton (North Carolina) wordt het vliegtuig straks klaargemaakt voor de trans-Atlantische oversteek.

Andere initiatieven

In het verleden zijn er meer initiatieven geweest om F27’s terug te halen naar Nederland. In 2018 probeerde de stichting Fokker Friendship twee vliegwaardige toestellen terug te halen uit Nieuw-Zeeland. Dat plan ging uiteindelijk niet door.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/