AirlinesNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Grote klant voor Mitsubishi’s Spacejet haakt af

De Japanse vliegtuigbouwer Mitsubishi is een grote klant voor de SpaceJet kwijt. De Amerikaanse holding Trans State Holdings annuleert een order voor vijftig toestellen. Dit maakte de vliegtuigbouwer donderdag bekend

M90

Trans State Holdings (TSH) beheert drie regionale airlines in de Verenigde Staten:  Compass Airlines, GoJet Airlines en Trans States Airlines. Deze maatschappijen voeren feedervluchten uit voor Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines. Bij Mitsubishi bestelde TSH vijftig exemplaren van de M90. Ook nam de airline een optie op nog vijftig toestellen.

Markt veranderd

Volgens Mitsubishi annuleert TSH de order omdat de markt veranderd is. “Toen we ons contract met TSH opstelden, zag de toekomst voor de regionale markt er heel anders uit”, zegt Hisakazu Mizutani.

Hij stelt dat de ‘scope clause’ veranderd is. Dit is een clausule waarmee in de contracten van Amerikaanse piloten vastgelegd wordt op welke vliegtuigtypes zij mogen vliegen. In het verleden gaven deze regels problemen omdat piloten van de mainline carriers niet wilden dat piloten van de feedermaatschappijen op grotere toestellen gingen vliegen.

M100

De vliegtuigbouwer presenteerde dit jaar bij de Paris Airshow een grotere variant van de M90: de M100. In dit toestel passen meer passagiers. Mitsubishi is er volgens Mizutani van overtuigd dat de M100 “een marktleider” zal zijn voor Noord-Amerika

Overleg

Mitsubishi blijft met TSH in overleg stelt het bedrijf. “We kijken ernaar uit om het overleg voort te zetten voor een potentiële order voor de M100”, aldus Mizutani.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button