CO2DuurzaamheidLiefhebber

Onderzoek: reizigers betalen wel voor CO2-compensatie, niet voor CO2-belasting

Reizigers zijn bereid om een extra heffing te betalen voor CO2-compensatie, maar daarbij maakt het uit hoe die heffing genoemd wordt. Voor een ‘compensatie’ wordt wel betaald, voor een ‘vliegtaks’ niet.

Onderzoek

Deze conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers na een onderzoek onder 1.800 reizigers in de Verenigde Staten, stelt de UBC Sauder School of Business. In het onderzoek werd gekeken hoe reizigers reageerden op een heffing van $14. Dat bedrag werd in verschillende benamingen gepresenteerd.

Naast de benaming van de extra heffing reageren reizigers ook positiever als ook de producent van kerosine een extra heffing moet betalen, stelt één van de onderzoekers.

Oliemaatschappijen

“Mensen hebben de perceptie dat oliemaatschappijen verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, of in ieder geval meer dan zij zelf zijn”, zegt David Hardisty, docent marketing en gedragswetenschap aan het instituut. “Consumenten staan positiever tegen CO2-beprijzing als het gericht is tegen de

Omschrijvingen

Volgens de onderzoekers waren de deelnemers aan de studie meer geneigd om een ticket te kopen als de heffing omschreven werd als “CO2-compensatie voor productie van kerosine” dan wanneer de heffing “CO2-taks voor vliegreizen.”

CO2-compensatie

Diverse luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan reizigers om CO2 te compenseren. Bij Lufthansa kunnen reizigers de aanplant van bos in Nicaragua steunen, Icelandair steunt de aanplant van IJslands bos. Reisaanbieders Sunweb en Riksja Travel halen de keuze bij de consument weg en compenseren zelf alle CO2.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button