fbpx
FinancieelNieuwsProfessional

Stakingen British Airways drukken kwartaalwinst IAG

Het moederbedrijf van onder andere Iberia, British Airways en Vueling heeft in het derde kwartaal een lagere kwartaalwinst geboekt dan een jaar eerder. International Airlines Group (IAG) wijt dat vooral aan de stakingen bij British Airways.

Lagere winst

IAG boekte in het derde kwartaal een winst van €1,425 miljard. Een jaar eerder stond de winst nog op € 1,530 miljard. In de drie kwartalen van 2019 vervoerde de maatschappijen uit de groep 90,4 miljoen passagiers. Dat is ruim 4 miljoen meer dan in dezelfde periode in 2018. Onder IAG vallen British Airways, Iberia, Aer Lingus, LEVEL en Vueling.

Goede resultaten

CEO Willy Walsh van IAG toont zich tevreden met de resultaten. “Dit zijn goede resultaten. Zoals we in september al zeiden is onze performance getroffen door de stakingen bij pilotenvakbond BALPA en door andere dreigende stakingen”, aldus Walsh.

Stakende piloten

De winst leed voornamelijk onder de stakingen die piloten van British Airways in september hielden. Op twee dagen werd er niet gevlogen omdat de piloten een hoger loon willen. Ook dreigden stakingen op luchthaven Londen Heathrow. Uiteindelijk gingen die laatste stakingen niet door, maar de verstoringen kostte IAG en British Airways €155 miljoen

Hogere kerosineprijs

Ook betaalde IAG meer geld voor de kerosine. De kerosineprijs ging met 4,2 procent omhoog. Dat zorgde voor een extra rekening van €136 miljoen. De kosten van kerosine per beschikbare stoel per kilometer ging met 10 cent omhoog naar €1,77.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button