Air France-KLMAirlinesEditors choiceNieuwsProfessional

Air France-KLM wil dat mededingingsautoriteit naar Air Europa-deal kijkt

Air France-KLM wil dat mededingingsautoriteiten de voorgenomen overname van Air Europa door Iberia onderzoeken. Dit stelt een woordvoerster van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep tegenover Up in the Sky.

Overname

Het moederbedrijf van Iberia, International Airlines Group, maakte maandagochtend bekend dat Iberia alle aandelen van Air Europa wil over kopen. Air Europa is nu nog in private handen.

Grote consequenties

De overname heeft grote consequenties voor de concurrentie, stelt een woordvoerster van Air France KLM. Die consequenties gelden voor Spanje, waar IAG een nog grotere vinger in de pap krijgt, maar ook voor de routes tussen Europa en Latijns-Amerika. “Daarom is Air France-KLM ervan overtuigd dat nader onderzoek door de relevante mededingingsautoriteiten nodig is.”

Trans-Atlantische joint-venture

Air France-KLM heeft een uitgebreid en langlopend partnership met Air Europa. Zowel KLM als Air France hebben al meer dan vijftien jaar een codeshare met de Spaanse carrier. Vorig jaar kondigden de maatschappijen nog een joint-venture aan om ook op trans-Atlantische vluchten naar Latijns-Amerika samen te gaan werken.

Gevolgen nog onduidelijk

Over het lot van die joint-venture kon Air France-KLM maandag nog niets zeggen. In de komende weken zal het partnership met Air Europa tegen het licht gehouden worden.

Vertrek uit SkyTeam

Door de overname door IAG vertrekt Air Europa ook uit SkyTeam. Dat maakte IAG maandag bekend in een presentatie aan de aandeelhouders. Of Air Europa zich aansluit bij Oneworld, waar onder andere British Airways en Iberia lid van zijn, is nog onduidelijk.Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close