fbpx
BoeingNieuwsProfessionalVeiligheidVliegtuigen

‘EASA: 737 MAX vliegt waarschijnlijk in eerste kwartaal weer’

De Boeing 737 MAX vliegt waarschijnlijk voor het eind van het eerste kwartaal weer in Europa. Dit heeft EASA-ceo Patrick Ky gezegd, melden diverse media.

Training

EASA wil de 737 MAX eerst uitgebreid keuren voor het toestel weer toestemming krijgt om te vliegen. Het moment van die toestemming ligt waarschijnlijk in januari. Nadat de organisatie het toestel gekeurd heeft, moeten piloten nog een training krijgen.

Software-aanpassingen

Na de twee dodelijke ongelukken met de 737 MAX in oktober 2018 en maart 2019 paste Boeing een deel van de software van het vliegtuig aan. Hoewel de vliegtuigbouwer al ruim 1500 uur aan simulatortesten heeft uitgevoerd, verwacht EASA dat er nog meer werk nodig is. “Er is al veel gedaan in het ontwerp van de software. Maar we denken dat er nog steeds werk te doen is”, aldus Ky tegen persbureau Reuters.

Afstemming tussen lidstaten

Ky noemde januari ook eerder al als moment waarop EASA het toestel wil keuren. “Als er trainingen gegeven moeten worden en er coördinatie nodig is met EU-lidstaten om te zorgen dat iedereen hetzelfde doet op hetzelfde moment, kan het even duren”, zegt de ceo. Mede daardoor voorspelt hij dat het toestel voor het eind van het eerste kwartaal weer vliegt.

Goedkeuring FAA

Naast de goedkeuring van EASA moeten ook andere autoriteiten het toestel nog goedkeuren. Als dat niet gebeurt, kunnen bijvoorbeeld trans-Atlantische vluchten problemen geven. De eisen die EASA en de Amerikaanse FAA stellen, verschillen onderling.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button