fbpx
BoekenGeneral aviationHistorische LuchtvaartLiefhebberMilitairNaast het nieuwsPiloten en Crew

Memoires van een straaljagerpiloot

Gerrit Jacobs is een van de bekendste vliegers van ons land. Hij was een pionier in het militaire jet-tijdperk en heeft later vele vliegers opgeleid, zowel militair als civiel. Daar zitten bekende namen bij als Dick Berlijn en Jan Cocheret. Hij heeft 21.500 vlieguren achter zijn naam staan. Aan het einde van zijn vliegerloopbaan heeft Jacobs zich via AOPA Netherlands (Aircraft Owners and Pilots Association) ingezet voor de General Aviation. Onlangs heeft hij zijn levensverhaal aan het papier toevertrouwd, geholpen door co-auteur Gerrit Brand.

Carriere

Majoor-vlieger Jacobs heeft de Koninklijke Luchtmacht gediend van 1951 tot 1989. Zijn vliegopleiding startte hij op de Tiger Moth, om vervolgens over te stappen op de Fokker S11 en de Harvard. Daarna volgde het straaljagertijdperk met in chronologische volgorde de Gloster Meteor, Hawker Hunter, Fokker S14, North American F86K Sabre, de Lockheed T33 (T-bird), Fouga Magister (België) en Tutor (Canada). Jacobs was 18 jaar onderofficier en 20 jaar officier bij de luchtmacht. Het laatste gedeelte van zijn militaire carrière ging hij les geven in België, Canada en bij de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Veiligheid stond bij hem altijd voorop, maar desondanks heeft hij de nodige hachelijke vliegavonturen beleefd.  

Ridder

Sinds 1968 was Jacobs actief in de burgerluchtvaart en na zijn militaire loopbaan kon hij zich daar volledig op toeleggen. Hij was eerst verbonden aan de vliegclub Seppe en later actief bij vliegclubs in Hoogeveen en Eelde. Hij heeft zeer veel vliegers en instructeurs opgeleid en was werkzaam als examinator. Van 1996 tot 2003 bekleedde Jacobs de functie van voorzitter van AOPA Netherlands, de belangenvereniging voor de General Aviation. Hij was ook actief in de lokale politiek en werd in 2004 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Meeslepend

De structuur van het boek ‘Check, check, recheck’ is niet altijd even helder. Er wordt hier en daar van de hak op de tak gesprongen. Verwacht ook geen hoogdravend proza, het is vooral opgeschreven spreektaal. Toch is het een heerlijk boek om te lezen. Dat komt vooral door de meeslepende en avontuurlijke inhoud. Wat heeft Jacobs op luchtvaartgebied veel meegemaakt in zijn leven! Opmerkelijk dat herinneringen van de 87 jarige oud majoor-vlieger tot in detail worden beschreven. Het boek geeft wat de luchtvaart betreft ook een mooi tijdsbeeld van de periode 1951-2003.

Memoires

Uitgever en co-writer Gerrit Brand heeft het vliegen van Jacobs geleerd. Het siert hem dat hij het heeft aangedurfd om dit zeer persoonlijke luchtvaartverhaal uit te geven. Net zoals het van belang is dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog bewaard blijven, zo is het ook goed als memoires van vliegers van na die periode aan de vergetelheid worden ontrukt. Hopelijk is dit boek een aanzet voor meer levensverhalen van markante piloten uit de naoorlogse Nederlandse luchtvaartgeschiedenis.

Naar aanleiding van: Check, check, recheck – memoires

Auteur: Gerrit E. Jacobs

Uitgeverij Nobelman

272 pagina’s, veel zwart-wit foto’s

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button