fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Duitsland vervangt Typhoons door Typhoons

Airbus verwacht zeer binnenkort een contract te kunnen sluiten met Duitsland voor de verkoop van 38 nieuwe Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen. Deze zullen de oudste Typhoons gaan vervangen, zo meldt onder meer Jane’s Defence Weekly.

Kostbaar

Begin dit jaar werd al bekend dat Duitsland 33 Eurofighters uit de eerste productieserie wil gaan vervangen. Deze toestellen zijn afkomstig uit de zogeheten ‘Tranche 1’ en werden tussen 2003 en 2008 aan Duitsland geleverd. Omdat moderniseren van deze eerste Typhoons erg kostbaar zou zijn, worden deze relatief nieuwe toestellen de komende jaren toch al uit dienst genomen.

Allermodernst

Inmiddels is meer bekend geworden over wat nu ‘Project Quadriga’ is gaan heten. De Luftwaffe zal 38 van de nieuwste (Tranche 3) Typhoons krijgen. Deze zullen worden uitgerust met de allermodernste AESA (active electronically scanned array) -radar. Deze ‘E-Scan Mark 1’ radar zal ook worden ingebouwd in 110 Duitse Typhoons die nu al in gebruik zijn.

Zwitserland

Volgens Kurt Rossner, hoofd van de afdeling Combat Aircraft Systems van Airbus Defence & Space, zal het contract met Duitsland nog voor het einde van dit jaar getekend worden. Rossner gaf verder te kennen dat de ‘Quadriga Typhoon’ ook aan Zwitserland wordt aangeboden, als mogelijke vervanger van de F-5 en de F/A-18 Hornet. Ook Spanje is van plan om negentien van de nieuwste Typhoons aan te schaffen. Mogelijk volgen er nog meer, als vervanging van de verouderde Spaanse EF-18 Hornets.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button