ColumnGoofNaast het nieuws

Erichs Iljoesjin! | Column Goof

Precies dertig jaar geleden, maar dan eergisteren, viel de muur. Ik word er nog dagelijks aan herinnerd, want de gate guard naast mijn hangar op vliegveld Teuge behoorde ooit toe aan de grootst boef in dat nare drama: de president van de Deutsche Demokratische Republik: Erich Honecker. Het vliegtuig moest, naar ik heb begrepen, constant klaar staan om hem en zijn trawanten naar jachtpartijen en andere foute feestjes te vervoeren.

Na de val van de muur haalde de Nederlandse ondernemer Ben Thijssen het vliegtuig naar Nederland en maakte er een éénkamer-hotel van. Het wordt nu afgehuurd, vaak door pas getrouwde stelletjes.

Als ik een rondleiding doe op Teuge vertel ik altijd over de bruid die bij Hotelsuites.nl geklaagd had dat haar man geen oog gehad voor haar schoonheid, maar de gehele huwelijksnacht in de cockpit had gezeten, om te genieten van het zacht-gloeiende instrumentenpaneel.

“Maar”, zeg ik er dan altijd achteraan: “Meestal gaat het wel goed. Dan zie je Erichs Iljoesjin zachtjes bewegen in de maneschijn.” 

Goof Bakker 

Additional facts 

De Iljoesjin vloog ook nog een tijdje heen-en-weer naar de vier bevriende landen die de DDR destijds had: Cuba, Rusland, China en Noord-Vietnam. De wereld bestond uit twee volledig gescheiden delen destijds. Voor jongeren nauwelijks meer te bevatten. 

De Iljoesjin van Hotelsuites is een groot succes. Wordt geloof ik wel driehonderd keer per jaar verhuurd. Een nachtje kost vierhonderd euro, maar er zit ook van alles in: drie flat screens, bubbelbad, sauna, van die dingen. Een luxe ontbijt is geloof ik inbegrepen. 

Er is nog een DDR-toestel op Teuge: de An-2 van Rob de man. De beschildering met de prachtige ‘Kranich’ (de gestyleerde kraanvogel die al sinds 1918 gevoerd wordt) is nìet die van de huidige Lufthansa, maar van de DDR-luchtvaartmaatschappij. De DDR moest deze symboliek in 1963 opgeven, onder druk van Westerse trademark-lawyers. Daarop werd de airline van de DDR Interflug genoemd. 

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close