AirlinesOverig nieuwsProfessionalVeiligheid

FAA verlaagt veiligheidsscore van Maleisië

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verlaagt de veiligheidswaardering van de luchtvaart in Maleisië. Dit meldt de organisatie.

Eigen systeem

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit hanteert een eigen veiligheidssysteem, het International Aviation Safety Assessment (IASA). In dit systeem worden twee categorieën gebruikt. Landen die in categorie 1 zitten, voldoen aan alle veiligheidseisen die ICAO stelt. Landen in categorie 2 doen dat niet.

Categorie 2

Maleisië is na een audit teruggezet naar categorie 2. Categorie 2 betekent volgens de FAA dat een land onvlodoende regelgeving heeft om luchtvaartmaatschappijen te toetsen of die regels niet naleeft. Ook kan het zijn dat de luchtvaartautoriteit op een aantal vlakken tekort schiet, bijvoorbeeld technische expertise, personeel of inspecties.  De FAA benadrukt dat het niet de maatschappijen zijn die beoordeeld zijn.

Gevolgen

Airlines uit Maleisië mogen geen extra vluchten naar de Verenigde Staten uitvoeren. Voor bestaande routes heeft de maatregel geen gevolgen. Ook mogen Amerikaanse maatschappijen geen codeshares aangaan met een maatschappij als het land in categorie 2 zit.

Andere landen

Het merendeel van alle landen bevindt zich in de veilige categorie 1. De afgelopen jaren zette de FAA Thailand als één van de weinige landen een categorie omlaag. Ook Bangladesh, Ghana en Costa Rica zitten in de lage categorie.

AirAsia

AirAsia X is de enige Maleisische maatschappij die nu naar de VS vliegt. Via Osaka naar Honolulu. Topman Tony Fernandes heeft in een verklaring gezegd dat de Maleisische (en Thaise) afdelingen van zijn maatschappij niet kunnen uitbreiden. “Maar we hebben AirAsia Japan ook nog.” Daar worden geen beperkingen opgelegd.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close