fbpx
AirlinesBoeingNieuwsProfessional

Boeing hervat leveringen 737 MAX mogelijk in december

Vliegtuigbouwer Boeing wil nieuw gebouwde exemplaren van de 737 MAX zo snel mogelijk afleveren. Volgens de vliegtuigbouwer kan de aflevering in december weer van start gaan, als de FAA daar groen licht voor geeft.

MCAS-systeem

Boeing deed de afgelopen maanden veel aanpassingen aan het MCAS-systeem. Dat systeem zou de crashes met de toestellen van Lion Air en Ethiopian Airlines veroorzaakt hebben.

Simulator

De vliegtuigbouwer voerde nieuwe software in en testte het systeem uitvoerig in de vluchtsimulator. In oktober liet Boeing weten dat het systeem al meer dan 1.500 vlieguren gemaakt had in een simulator.

Vijf eisen

In een update stelde het bedrijf maandag dat luchtvaartautoriteit FAA vijf eisen stelt voor het toestel weer goedgekeurd wordt. Aan één van die eisen, een certificering in de simulator, is inmiddels voldaan. Andere eisen zijn onder andere een workload-evaluatie voor de crew, een testvlucht door de FAA en de formele overhandiging aan de FAA.

December

Boeing rekent er nog steeds op dat de FAA-certificatie voor het eind van december rondkomt. Als dat ook daadwerkelijk gebeurt, kunnen de leveringen aan nieuwe klanten op dat moment ook hervat worden, stelt de vliegtuigbouwer.

Airworthiness Directive

Een voorwaarde is dan wel dat de FAA een airworthiness directive (AD) uitgeeft waarin het toestel niet langer aan de grond gehouden wordt. Een ‘positief’ AD van de FAA betekent echter niet automatisch dat de 737 MAX weer overal mag vliegen. Andere luchtvaartautoriteiten moeten het advies van de FAA nog wel overnemen om het toestel toe te laten in het luchtruim.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button