fbpx
Frequente reizigersNieuws

Emirates mag toch van Barcelona naar Mexico

Emirates heeft toestemming gekregen om vluchten uit te gaan voeren tussen Barcelona en Mexico-Stad. Dit melden Mexicaanse media. Eerder zette een rechter nog een streep door de vluchten.

Fifth freedom-rights

Emirates voert de vluchten vanuit Dubai naar Mexico-Stad uit met een tussenstop in Barcelona. Daar mogen nieuwe passagiers aan boord komen en passagiers ook uitstappen. Dit is mogelijk door de ‘fifth freedom rights’ die internationaal gelden voor het luchtverkeer.

Bezwaren

De tussenstop in Barcelona stuitte AeroMexico tegen het zere been. De maatschappij vliegt zelf ook van Mexico-Stad naar Barcelona en was bang voor oneerlijke concurrentie. Op dit moment heeft AeroMexico een monopoliepositie op de route.

Toestemming

Een Mexicaanse rechter verbood Emirates in oktober nog om de vluchten te starten, maar volgens The Yucatan Times heeft de golfmaatschappij de toestemming inmiddels wel binnen.

“We zijn blij te kunnen melden dat Emirates nu toestemming heeft voor het uitvoeren van vluchten tussen Dubai en Mexico-Stad via Barcelona”, zegt een woordvoerder van de airline volgens de krant.

Meer opties

Volgens de Mexicaanse krant El Financiero heeft AeroMexico nog twee troeven in handen om Emirates te weren van de route. De airline kan zich volgens de krant beroepen op de slots die zijn toegekend aan Emirates.

Ook zou de geldigheid van de memorandum of understanding waarmee de vluchten mogelijk gemaakt worden, in twijfel getrokken kunenn worden. Op welke gronden dat kan, wordt niet uitgelegd.

Proces van jaren

Emirates probeert al enkele jaren vluchten toestemming te krijgen voor vluchten tussen Barcelona en Mexico Stad. In maart 2018 kondigde Emirates aan om vanuit Dubai dagelijks via Barcelona naar Mexico-stad te zullen vliegen.

Toen de Mexicaanse overheid vervolgens toestemming gaf voor maar drie vluchten per week, schrapte Emirates de hele route weer. Eind 2018 kreeg de airline alsnog groen licht om de dagelijkse vluchten uit te kunnen voeren.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button