fbpx
Editors choiceEindhoven AirportLelystad AirportNieuwsProfessionalSchiphol AirportToekomst NL luchtvaart

Groeistop luchthavens scheelt 10 miljoen passagiers in 2024

De Nederlandse luchthavens verwerken in 2024 naar schatting zo’n 84,7 miljoen passagiers. Als de groeibeperkingen op Schiphol en Eindhoven losgelaten worden, kan het aantal reizigers 10 miljoen hoger uitkomen.

Verwachtingen

Deze conclusie trekt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het Mobiliteitsbeeld 2019-2024. In dit rapport worden de verwachtingen voor de mobiliteit in de komende vijf jaar geschetst. Voor de luchtvaart zijn die verwachtingen niet al te positief.

80 Miljoen passagiers

In 2018 waren op de Nederlandse luchthavens bijna 80 miljoen passagiersbewegingen, tegenover 49 miljoen in 2010. Van de 80 miljoen bewegingen vonden er 9 miljoen plaats op de regionale luchthavens. Schiphol ontving 71 miljoen reizigers in 2018.

Minder groei

De groei die tussen 2010 en 2018 zichtbaar was, gaat er tussen 2019 en 2024 niet komen, voorspelt het KiM. Het aantal passagiers groeit in 2024 tot 84,7 miljoen, een stijging van 3,5 miljoen reizigers ten opzichte van 2019. Voor dit jaar worden 81,2 miljoen reizigers verwacht.

Grenzen aan de groei

Dat de groei zo sterk terugloopt, komt volgens het KiM onder andere door de capaciteitsrestricties die opgelegd worden op Schiphol en Eindhoven. Op beide luchthavens is de komende jaren vrijwel geen verdere groei mogelijk.

500.000 vluchten

Voor Schiphol is het aantal vluchten begrensd op 500.000 vluchten, op Eindhoven mag 43.000 keer gestart of geland worden. Voor Schiphol verwacht het KiM dat er in 2024 71,2 miljoen reizigers verwerkt kunnen worden.

10 miljoen reizigers

Als de capaciteitsrestricties op Eindhoven en Schiphol losgelaten worden, zal het aantal vluchten op de luchthavens volgens het KiM ruim boven de huidige cijfers komen. “Zonder restricties kan het aantal passagiers in 2024 10 miljoen hoger uitkomen”, schrijft de organisatie.

Lelystad

De 10 miljoen extra reizigers worden deels ‘opgevangen’ doordat Lelystad Airport open gaat. Ook rekent het KiM erop dat de bezettingsgraad van vliegtuigen toeneemt en dat grotere toestellen meer passagiers naar de luchthavens brengen.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button