ColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Jarig! De B-58 Hustler | Column Goof

 Precies vandaag, maar dan in 1956, vloog de B-58 Hustler voor het eerst. Zeg nou zelf: in een modern donkergrijs jasje zou u uw buurvrouw wijs kunnen maken dat dit de nieuwste aanschaf van de Koninklijke Luchtmacht is. 

Of een ding uit de volgende Star Wars-film. 

Vorig jaar zag ik ‘m pas voor het eerst in werkelijkheid: in het immense USAF-Museum in Dayton Ohio. ‘Awesome!’, zegt de Amerikaan.

B-58 Hustler (c) Goof Bakker

De bijnaam van de B-58 was Delta Queen. Passend! Kijk maar eens naar die prachtige wespentaille, volgens het principe van de area rule. Te ingewikkeld om uit te leggen. Google het maar.  

De oorsprong van de officiële fabrieksnaam ‘Hustler’ (handige, foute jongen) is onduidelijk. Sommigen zeggen dat ‘to hustle’ simpelweg staat voor ‘haast hebben’. 

Anderen leggen verband met de zwoele, vrouwelijke stem die de piloten waarschuwde voor gevaar. Heden ten dage kent iedereen dat soort gebabbel via de Google-routenavigatie, maar het fenomeen was toen splinternieuw. De bandrecorder (?) die de stemmen voortbracht werd The Bitch Box genoemd. Dat zou aansluiten op een naam voor het hele vliegtuig. Hustler betekent namelijk ook: prostituee. 

Goof Bakker

[email protected]

Meer lezen? wwww.goofbakker.nl, Piloot & Vliegtuig en zo nu en dan NRC.

Additional facts 

As always: native speakers, correct me if I’m wrong.

De B-58 heeft een heel stel snelheidsrecords op zijn naam gezet; een flink aantal door de vader van zanger John Denver. Mooie vraag voor Triviant! 

De B-58 was de Concorde tien jaar vooruit. Die werd pas in 1960 op papier gezet door Johanna Weber.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/