fbpx
ColumnColumn GoofHistorische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Jarig! De B-58 Hustler | Column Goof

 Precies vandaag, maar dan in 1956, vloog de B-58 Hustler voor het eerst. Zeg nou zelf: in een modern donkergrijs jasje zou u uw buurvrouw wijs kunnen maken dat dit de nieuwste aanschaf van de Koninklijke Luchtmacht is. 

Of een ding uit de volgende Star Wars-film. 

Vorig jaar zag ik ‘m pas voor het eerst in werkelijkheid: in het immense USAF-Museum in Dayton Ohio. ‘Awesome!’, zegt de Amerikaan.

B-58 Hustler (c) Goof Bakker

De bijnaam van de B-58 was Delta Queen. Passend! Kijk maar eens naar die prachtige wespentaille, volgens het principe van de area rule. Te ingewikkeld om uit te leggen. Google het maar.  

De oorsprong van de officiële fabrieksnaam ‘Hustler’ (handige, foute jongen) is onduidelijk. Sommigen zeggen dat ‘to hustle’ simpelweg staat voor ‘haast hebben’. 

Anderen leggen verband met de zwoele, vrouwelijke stem die de piloten waarschuwde voor gevaar. Heden ten dage kent iedereen dat soort gebabbel via de Google-routenavigatie, maar het fenomeen was toen splinternieuw. De bandrecorder (?) die de stemmen voortbracht werd The Bitch Box genoemd. Dat zou aansluiten op een naam voor het hele vliegtuig. Hustler betekent namelijk ook: prostituee. 

Goof Bakker

[email protected]

Meer lezen? wwww.goofbakker.nl, Piloot & Vliegtuig en zo nu en dan NRC.

Additional facts 

As always: native speakers, correct me if I’m wrong.

De B-58 heeft een heel stel snelheidsrecords op zijn naam gezet; een flink aantal door de vader van zanger John Denver. Mooie vraag voor Triviant! 

De B-58 was de Concorde tien jaar vooruit. Die werd pas in 1960 op papier gezet door Johanna Weber.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button