fbpx
AirlinesEditors choiceEindhoven AirportNieuwsNL VliegveldenProfessionalRotterdam The HagueSchiphol Airport

Airlines gaan betalen voor gebruik slots

Luchtvaartmaatschappijen op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven gaan in de toekomst een bedrag betalen voor het gebruik van slots. De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld door de slotcoördinator.

Slotcoördinator

De vergoeding voor het gebruik van een slot moet in april volgend jaar ingaan. Op dat moment wordt slotcoördinator ACNL omgevormd van een stichting tot een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Van het geld dat het slotgebruik oplevert, wordt het werk van ACNL gefinancierd.

Bedrag

Per start of landing moeten airlines een bedrag gaan betalen, meldt slotcoördinator ACNL. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de begroting die ACNL opstelt; die moet kostendekkend zijn door het slotgebruik. In december, vier maanden voor de start van een nieuw boekjaar, moeten de tarieven bekend worden.

Luchthaven

In een toelichting aan de Tweede Kamer schreef minister Van Nieuwenhuizen eerder dat het geld voor de slotcoördinator door de airlines betaald zal worden aan de luchthavens. Zij dragen het geld weer af aan ACNL.

Schiphol, Rotterdam en Eindhoven

Het betalen per slot geldt alleen op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Op deze luchthavens is de slotcoördinator actief, op Maastricht en Groningen is dat niet het geval.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button