fbpx
ColumnColumn GoofHistorische LuchtvaartNaast het nieuwsOpinie

Fairchild crash! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1951, stortte een Fairchild Packet neer in Frankrijk. Dertig postbodes aan boord, allemaal dood.  

Een vreselijk ongeluk, maar misschien heeft het de makers van The Flight of the Phoenix wel op een idee gebracht. De film is uit 1965, dus zou goed kunnen.  

De plot: tien mannen weten hun gecrashte Packet in de Libische woestijn om te bouwen tot een single engine piston. Ze maken namelijk van één van de staartbomen weer een compleet vliegtuig. Kijk maar naar het plaatje, dan begrijp je het.  

Dat doen ze onder leiding van een Duitse ingenieur…een ontwerper van modelvliegtuigjes! Maar dat weten de mannen niet, want hij heeft ze wijsgemaakt dat hij een ingenieur van èchte vliegtuigen is. Eén van de al half-dode bemanningsleden rommelt in ’s mans bagage op zoek naar eten, ontdekt een folder, en begrijpt de harde waarheid: ze hebben hun leven toevertrouwd aan een fantast, een speelgoedknutselaar. Ze dreigen ‘m te lynchen 

“But zie prinzipels are zie zeem!”, piept de doodsbange man.“Zie prinzipels are zie zeem!”  

U begrijpt: uiteindelijk lukt het. Prachtige film, vanavond nog kijken als u de kans hebt.    

Goof Bakker

Additional facts 

Kijk wel naar de èchte Flight of the Phoenix, uit de jaren zestig. Niet de glibberige remake uit 2008. Veel computergedoe, maar niet de lekker zwaar aangezette, bijna karikaturale karakters van de ouwe versie. Geweldige acteurs als James Stewart, Ernest Borgnine en Richard Attenborough (een broer van David). En natuurlijk de Duitse ingenieur, gespeeld door Hardy Krüger. Die leeft nog steeds, is eenennegentig.  

Het origineel is nog om een andere reden origineel: hoofdpersoon James Stewart was daadwerkelijk piloot, en vloog in WO2 een aantal missies met een B-24 bommenwerper boven Duitsland. Dennis Quaid, de hoofdrolspeler uit de 2008-versie van The Phoenix, vliegt z’n eigen Citation business-jet en is verdienstelijk golfer en gitaarspeler. Dat dan weer wel. 

Fairchild heeft ook nog Fokkers gebouwd, in licentie. Onze Friendship ging in Amerika over de toonbank als de Fairchild F-227. 

Het oorspronkelijke ongeluk: a USAF Fairchild C-82A-FA Packet, 45-57801, c/n 10171, ‘CQ-801’, of the 11th Troop Carrier Squadron, 60th Troop Carrier Group, en route from Rhein-Main Air Base, Germany to Bordeaux–Mérignac Airport, France, goes off-course due to wind drift, compounded with having received weather briefings for 8,000 feet (2,400 m), but flew at 6,000 feet (1,800 m), hits the side of Mt. Dore in poor weather at ~1300 hrs., 20 miles (32 km) SW of Clermont-Ferrand, France. Six crew and 30 passengers all killed. It was transporting US Army postal workers to set up a military post office at Bordeaux, France. This remains the worst all-time C-82 accident in terms of human loss. 

Gewaardeerd proeflezer en luchtvaarthistoricus Peter van Noort meldt nog: ‘De betreffende single engine piston, de Tallmantz Phoenix P-1 heeft maar heel eventjes echt gevlogen. Het toestel is tijdens de opnamen van de film verongelukt, waarbij de piloot (de bekende racevlieger Paul Mantz) om het leven kwam.’ Hij wordt in de aftiteling van de film uitgebreid herdacht.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button