AirbusAirlinesNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Qatar wisselt Pratt&Whitney in voor CFM bij A321neo

Qatar Airways heeft bij de Frans-Amerikaanse motorbouwer CFM een order geplaatst om vijftig A321neo’s te voorzien van LEAP-1A motoren. Oorspronkelijk zou concurrent Pratt & Whitney de Airbussen van motoren voorzien.

Keuze

Qatar Airways bestelde de A321neo’s al in 2017, maar maakte tot nu toe nog geen keuze voor de motoren. Motorbouwer CFM mag nu de vijftig toestellen van aandrijvingen voorzien. Het contract voor het leveren van de motoren en het bijbehorende onderhoud is ongeveer 4 miljard dollar waard.

“We hebben de LEAP motor gekozen op basis van de bewezen efficiëntie”, zegt Qatar Airways-ceo Akbar Al Baker. Gaël Méhuest, ceo van CFM, noemt de keuze van Qatar Airways ‘een blijk van vertrouwen in onze producten.’

Vervanging A320neo-order

De order voor vijftig A321neo’s verving in 2017 een grotere order voor tachtig A320neo’s. Qatar Airways was ontevreden over de prestaties van de A320neo. De ontevredenheid kwam onder andere doordat de motoren van Pratt&Whitney niet goed presteerden. In warme omgevingen konden de aandrijvingen niet op volle kracht gebruikt worden.

Speculaties

In het licht van die problemen, komt de aankondiging van vandaag niet als een verrassing. Qatar-ceo Al Baker liet in 2016 al weten dat hij overwoog om Pratt & Whitney in te wisselen voor CFM. Dat ging toen nog om motoren voor de A320neo.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close