ColumnGoofGoof Daily

Robotloze Boeings! | Column Goof

Precies vandaag heeft Boeing besloten om de riveting robot te ontslaan. Het ding bakte er niks van. Als hij sneller moest klinknagelen, werd hij onnauwkeurig. 

Net een mens, dus. Alleen zegt die: ‘Krijg de tyfus met je deadline’. Een robot zegt dat niet. Die moppert niet. Die wordt alleen maar onnauwkeurig. 

Robots doen het slechter dan mannen, maar vrouwen iets beter. In WO2 namen vrouwen de pneumatische rivet guns ter hand om vliegtuigen te bouwen. Dat ging heel goed, omdat ze gemiddeld kleiner waren, en in nauwere ruimtes konden werken. 

Er verschenen overal wervingsposters van Rosie the Riveter, waarop ze haar mannetje stond. U hebt ze vast wel eens gezien. 

Vandaag de dag kent nog elke Amerikaanse scholier Rosie nog, omdat ze na de oorlog hèt symbool werd van de vrouwenbeweging. Want in 1946 wilde Rosie niet terug naar het aanrecht. Ze was financieel onafhankelijk en kon zich niet meer door een ontrouwe of anderszins malafide echtgenoot laten chanteren. Dat voelde goed. 

De riveters op de foto’s van Boeing zijn toch weer allemaal mannen. Het zou me verwonderen als er in een vliegtuigfabriek tegenwoordig meer dan 5% vrouwelijke riveters rondwandelen. 

Dat moet eigenlijk anders, begrijp ik. Maar dat hoor ik al veertig jaar. En het schiet niet echt op.

Dát was wel een klein voordeel van de riveting robot, nu ik erbij nadenk. Die eindeloze discussie was voorbij. Want hij (!) was niet goed, maar wel genderneutraal. 

Goof Bakker

[email protected]

Additional facts 

In a 1943 edition of Grumman’s in-house employee newspaper, Plane News, the head of the Electrical Department, John Porter, helped to explain why 52 of his 54 employees were women, stating that “the girls learn quickly and in many instances are much more capable than men in assembling delicate parts.” 

Een jaar of tien geleden was ik bij Pilatus op de afdeling waar de kabelbomen gemaakt werden. Het waren allemaal Aziatische vrouwen die daar werkten. Ik vroeg de meneer van de afdeling naar een verklaring. “They make no mistakes. Next question.” 

Is robot mannelijk of vrouwelijk? Moest het even opzoeken. Ro·bot  1 (m) geheel van werktuigen en machines dat op een mens lijkt. En 2 (m,v) mens zonder individuele trekken die gedwee opdrachten uitvoert. 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/