CO2DuurzaamheidNieuwsProfessional

Airbus wil kerosine besparen door vliegtuigen samen te laten vliegen

Als het aan vliegtuigbouwer Airbus ligt, gaan vliegtuigen vanaf 2025 in koppeltjes de oceaan oversteken. Door samen te vliegen, moet er meer kerosine bespaard worden.

Achter elkaar vliegen

Airbus presenteerde het project genaamd fello’fly maandag op de Dubai Airshow. Door vliegtuigen dicht achter elkaar te laten vliegen, moeten de toestellen profiteren van elkaars jetstream. Airbus nam voor het project vogels als insipiratiebron, stelt de vliegtuigbouwer.

Slipstream

Met fello’fly gebruikt een volgvliegtuig de energie in de slipstream van het leidende vliegtuig, door in de luchtstroom te vliegen die gecreëerd wordt. Op die manier wordt ‘lift’ geboden aan het volgvliegtuig waardoor de motoren minder hard hoeven te draaien nodig is. Airbus verwacht dat per vlucht tussen 5 en 10% minder brandstof verbruikt wordt met het systeem.

Technische aanpassingen

Om het systeem goed te laten werken, zijn een aantal aanpassingen nodig. De vliegtuigbouwer werkt nu aan oplossingen die piloten helpen om de vliegtuigen op een veilige afstand en constante hoogte te houden. Het toestel dat volgt, moet in de slipstream van het leidende toestel blijven.

Testvlucht

Airbus wil in 2020 een testvlucht uitvoeren met eigen toestellen. Daar worden twee A350’s voor gebruikt. Als de test succesvol verloopt, wil de vliegtuigbouwer voor 2025 het systeem werkend hebben.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/