fbpx
Foto-artikelLiefhebberMilitairNaast het nieuws

Militaire deelnemers Dubai Airshow | Foto-artikel

Een groot aantal luchtmachten heeft een afvaardiging gestuurd naar de Dubai Airshow, die op zondag van start ging. Naast een grote Amerikaanse deelname, waren er ook toestellen uit onder meer Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. In dit artikel een selectie van de foto’s van Peter Steehouwer.

De luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE Air Force) heeft van de meeste typen uit haar vloot een exemplaar op de ‘static show’ neergezet. Primeur was de SAAB GlobalEye, een radarvliegtuig van het Zweedse luchtvaartconcern. De Verenigde Arabische Emiraten is de eerste buitenlandse afnemer van dit toestel. Officiële aflevering van het eerste exemplaar moet nog plaatsvinden, het toestel droeg daarom nog een Zweedse registratie en heeft tijdelijke UAE AF markings gekregen.

Saab GlobalEye van de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten © Peter Steehouwer
F/A-18F Super Hornet van het US Navy squadron VF-103 ‘Jolly Rogers’ © Peter Steehouwer

De Amerikaanse marine (US Navy) heeft een paar toestellen van het vliegdekschip ‘USS Abraham Lincoln’ naar de show gestuurd. Deze carrier bevindt zich op dit moment in de Arabische zee. Twee Super Hornets, een EA-18G Growler en een E-2D Hawkeye vliegend radarstation waren naar Dubai gekomen.

E-2D Hawkeye radarvliegtuig van de US Navy © Peter Steehouwer
EA-18G Growler van de US Navy © Peter Steehouwer
Kawasaki C-2 transportvliegtuig van de Japanse luchtmacht @ Peter Steehouwer

De Japanse luchtmacht is vertegenwoordigd met een Kawasaki C-2 transportvliegtuig. Voorheen richtte de Japanse militaire luchtvaartindustrie zich alleen op de binnenlandse markt. De laatste jaren probeert Kawasaki het buitenland te interesseren voor nieuwe typen als de C-2 en de P-1, een maritiem patrouillevliegtuig.

F-16E ‘Desert Falcon’ van de UAE Air Force © Peter Steehouwer
Mirage 2000-9DAD van de UAE Air Force © Peter Steehouwer

De luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten beschikt op dit moment over Mirage 2000’s en F-16’s gevechtsvliegtuigen. Zowel de Mirages als de F-16’s zijn vrij nieuwe, moderne toestellen. Desondanks lijkt het land zeer geïnteresseerd in verdere uitbreiding van de vloot.

Rafale C van de Franse luchtmacht tijdens Dubai Airshow © Peter Steehouwer
Formatie van RAF Typhoons tijdens de Dubai Airshow © Peter Steehouwer

Frankrijk showt de Rafale in Dubai, en ook de Europese concurrent Eurofighter is aanwezig, met meerdere Typhoons van de Royal Air Force. Lockheed Martin demonstreert tijdens de show de F-35 – al wordt betwijfeld of Amerika wel bereid is de F-35 te leveren aan landen in het Midden-Oosten, anders dan Israël.

Amerikaanse F-35 Lightning II van de USAF tijdens de Dubai Airshow © Peter Steehouwer
Amerikaanse F-22 Raptor van de USAF © Peter Steehouwer

Eén van de opmerkelijke toestellen op de static show, was de ‘Wing Loong II’. Dit onbemande vliegtuig van het Chinese CAIG (Chengdu Aircraft Industry Group) is al aan diverse buitenlandse luchtmachten geleverd, waaronder ook de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou zelfs al zijn ingezet in het conflict in Jemen.

CAIG Wing Loong II, een UAV van Chinees fabrikaat op de Dubai Airshow © Peter Steehouwer
F-16E ‘Desert Falcon’ van de UAE Air Force © Peter Steehouwer
AH-64D Apache van de UAE Air Force © Peter Steehouwer
Bewapende UH-60M Blackhawk van de UAE Air Force © Peter Steehouwer

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button