Een groot aantal luchtmachten heeft een afvaardiging gestuurd naar de Dubai Airshow, die op zondag van start ging. Naast een grote Amerikaanse deelname, waren er ook toestellen uit onder meer Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. In dit artikel een selectie van de foto’s van Peter Steehouwer.
De luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE Air Force) heeft van de meeste typen uit haar vloot een exemplaar op de ‘static show’ neergezet. Primeur was de SAAB GlobalEye, een radarvliegtuig van het Zweedse luchtvaartconcern. De Verenigde Arabische Emiraten is de eerste buitenlandse afnemer van dit toestel. Officiële aflevering van het eerste exemplaar moet nog plaatsvinden, het toestel droeg daarom nog een Zweedse registratie en heeft tijdelijke UAE AF markings gekregen.
De Amerikaanse marine (US Navy) heeft een paar toestellen van het vliegdekschip ‘USS Abraham Lincoln’ naar de show gestuurd. Deze carrier bevindt zich op dit moment in de Arabische zee. Twee Super Hornets, een EA-18G Growler en een E-2D Hawkeye vliegend radarstation waren naar Dubai gekomen.



De Japanse luchtmacht is vertegenwoordigd met een Kawasaki C-2 transportvliegtuig. Voorheen richtte de Japanse militaire luchtvaartindustrie zich alleen op de binnenlandse markt. De laatste jaren probeert Kawasaki het buitenland te interesseren voor nieuwe typen als de C-2 en de P-1, een maritiem patrouillevliegtuig.
De luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten beschikt op dit moment over Mirage 2000’s en F-16’s gevechtsvliegtuigen. Zowel de Mirages als de F-16’s zijn vrij nieuwe, moderne toestellen. Desondanks lijkt het land zeer geïnteresseerd in verdere uitbreiding van de vloot.
Frankrijk showt de Rafale in Dubai, en ook de Europese concurrent Eurofighter is aanwezig, met meerdere Typhoons van de Royal Air Force. Lockheed Martin demonstreert tijdens de show de F-35 – al wordt betwijfeld of Amerika wel bereid is de F-35 te leveren aan landen in het Midden-Oosten, anders dan Israël.


Eén van de opmerkelijke toestellen op de static show, was de ‘Wing Loong II’. Dit onbemande vliegtuig van het Chinese CAIG (Chengdu Aircraft Industry Group) is al aan diverse buitenlandse luchtmachten geleverd, waaronder ook de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou zelfs al zijn ingezet in het conflict in Jemen.