AirlinesBoeingNieuwsProfessionalVeiligheid

Boeing past motoren 737NG aan na dodelijk ongeval in 2018

Boeing gaat de kappen om de motoren van de 737 Next Generation opnieuw ontwerpen en aanpassen. De vliegtuigbouwer neemt die maatregelen na een dodelijk ongeval aan boord van een toestel van Southwest Airlines in 2018.

Losse fan blade

Op 17 april 2018 raakte een fan blade uit één van de motoren van een 737-700 van Southwest tijdens een vlucht los door metaalmoeheid. Het onderdeel schoot door één van de ramen van het vliegtuig de cabine in, waardoor een vrouw in het toestel naar buiten gezogen werd. Zij overleefde het incident niet. Ook zorgde de losse fan blade ervoor dat één van de beschermkappen van de motor vloog.

Nieuw ontwerp

De Amerikaanse National Transport & Safety Board (NTSB) concludeert in een onderzoek naar het incident dat de kappen om de motor van de 737, de zogeheten fan cowls op een aantal posities los kunnen raken. Boeing moet van de organisatie de beschermkappen opnieuw ontwerpen en dat ontwerp doorvoeren op de productielijnen voor nieuwe 737NG’s. Met het nieuwe ontwerp moeten de kappen beter vast blijven zitten.

Bestaande gebruikers

Als het aan de NTSB ligt, moeten airlines die nu met de 737-700, -800 of -900 vliegen, het nieuwe ontwerp van de beschermkappen overnemen. De NTSB doet die aanbeveling aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. De FAA moet van de aanbeveling een Airworthiness Directive (AD) maken. Airlines zijn verplicht om dat op te volgen.

Veilig toestel

In een reactie laat Boeing weten dat de 737NG nog steeds een veilig vliegtuig is, omdat het probleem weggenomen kan worden door de fan blades te inspecteren. De vliegtuigbouwer werkt al aan verbeteringen om de motoren veiliger te maken. Als de FAA die goedkeurt, moeten gebruikers van de 737 NG die op lange termijn doorvoeren, stelt Boeing.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close