fbpx
DuurzaamheidNieuwsProfessionalToekomst NL luchtvaart

IATA: 84.000 banen bedreigd in Nederlandse luchtvaart

De luchtvaartsector in Nederland kan tot 2037 groeien met 40.000 nieuwe banen. Tegelijkertijd kan een zwakkere concurrentiepositie ervoor zorgen dat 84.000 banen verloren gaan. Dit stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

306.000 banen

In de studie Netherlands Air Transport Regulatory Competitiveness Indicators stelt IATA dat de luchtvaartsector in 306.000 banen voorziet. Jaarlijks levert de luchtvaart 22 miljard euro voor het bruto binnenlands product op. Dat cijfer kan in 2037 stijgen naar 30 miljard, als de regering de juiste keuzes maakt.

Concurrentiepositie versterken

Volgens IATA moet er vooral gekozen worden voor maatregelen die de concurrentiepositie van Nederland versterken. Dat levert naast een hogere bijdrage aan het bruto binnenlands product ook extra banen op. In 2037 kunnen er 40.000 banen bij komen, voorspelt de organisatie.

Banen op het spel

Als de concurrentiepositie in de komende achttien jaar verslechtert, kunnen er 84.000 banen verdwijnen, stelt IATA. De overheid kan dat voorkomen, door de juiste keuzes te maken. “Luchtvaart heeft Nederland verder geholpen. Maar de vooruitgang hangt sterk af van de concurrentiepositie van de luchtvaart”, stelt Rafalel Schvartzman, vice-president Europa bij IATA.

Vliegtaks

Een vliegtaks is geen goede keuze, stelt IATA. Daarbij wijst de organisatie op de eerdere invoering van de belasting in 2008. Na amper een jaar werd de heffing weer afgeschaft. “We roepen de regering op om die les te onthouden. In plaats van een belasting kan steun voor duurzame vliegtuigbrandstof veel sneller zorgen voor minder emissies”, zegt Schvartzman.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button