CO2DuurzaamheidNieuwsNL nieuwsProfessional

Uitstoot broeikasgassen door luchtvaart fors gestegen

De uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart in Nederland is tussen 2010 en 2018 met 13 procent toegenomen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. De luchtvaart is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle uitstoot in de transportsector.

26 miljoen kilo CO2-equivalent

In 2018 stootte de Nederlandse transportsector in totaal 26 miljoen kilo CO2-equivalenten uit. De luchtvaart was verantwoordelijk voor 49 procent van deze uitstoot: 12,7 miljoen kilo aan CO2-equivalent.

Eén CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van één kilo CO2 heeft. Per broeikasgas zijn er wel verschillen. De uitstoot van één kilo lachgas staat bijvoorbeeld gelijk aan 298 CO2-equivalenten en de uitstoot van één kilo methaan is 25 CO2-equivalenten.

Toename van uitstoot

Volgens het CBS is de totale uitstoot van CO2-equivalenten in de afgelopen jaren gedaald, maar is de uitstoot in de luchtvaart juist toegenomen. De toename bedraagt 13 procent. Eerder dit jaar meldde de Nederlandse Emissieautoriteit al dat de CO2-uitstoot op Europese vluchten van Nederlandse airlines steeg.

Emissie per euro omlaag

Hoewel de uitstoot toenam, daalde de emissie-intensiteit. Per euro die de luchtvaart oplevert, zijn er minder emissies. “De economische activiteiten van de luchtvaart gaan gepaard met steeds minder uitstoot, door onder andere een kleinere gemiddelde vliegafstand, verbetering van de brandstofefficiëntie en een hogere bezettingsgraad van vliegtuigen”, stelt het CBS.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/