fbpx
DuurzaamheidNieuwsNL NieuwsProfessional

Uitstoot broeikasgassen door luchtvaart fors gestegen

De uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart in Nederland is tussen 2010 en 2018 met 13 procent toegenomen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. De luchtvaart is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle uitstoot in de transportsector.

26 miljoen kilo CO2-equivalent

In 2018 stootte de Nederlandse transportsector in totaal 26 miljoen kilo CO2-equivalenten uit. De luchtvaart was verantwoordelijk voor 49 procent van deze uitstoot: 12,7 miljoen kilo aan CO2-equivalent.

Eén CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van één kilo CO2 heeft. Per broeikasgas zijn er wel verschillen. De uitstoot van één kilo lachgas staat bijvoorbeeld gelijk aan 298 CO2-equivalenten en de uitstoot van één kilo methaan is 25 CO2-equivalenten.

Toename van uitstoot

Volgens het CBS is de totale uitstoot van CO2-equivalenten in de afgelopen jaren gedaald, maar is de uitstoot in de luchtvaart juist toegenomen. De toename bedraagt 13 procent. Eerder dit jaar meldde de Nederlandse Emissieautoriteit al dat de CO2-uitstoot op Europese vluchten van Nederlandse airlines steeg.

Emissie per euro omlaag

Hoewel de uitstoot toenam, daalde de emissie-intensiteit. Per euro die de luchtvaart oplevert, zijn er minder emissies. “De economische activiteiten van de luchtvaart gaan gepaard met steeds minder uitstoot, door onder andere een kleinere gemiddelde vliegafstand, verbetering van de brandstofefficiëntie en een hogere bezettingsgraad van vliegtuigen”, stelt het CBS.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button