fbpx
MilitairNieuwsProfessional

‘NAVO gaat contract tekenen voor modernisering AWACS’

De NAVO zal op korte termijn een contract gaan tekenen voor de modernisering van de AWACS radarvliegtuigen. Dit heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, bekend gemaakt.

Levensduur

Tijdens een gesprek met de pers zei Stoltenberg dat er een overeenkomst gesloten gaat worden voor een levensduurverlengend programma voor de NAVO AWACS vloot. Het contract zou een waarde vertegenwoordigen van één miljard dollar. De NAVO beschikt op dit moment over veertien Boeing E-3A ‘Sentry’ radartoestellen, met de kenmerkende radarschotel op de rug.

Toekomst

Eerder dit jaar werd al bekend dat de NAVO een overeenkomst met Boeing zou aangaan voor een moderniseringsprogramma. Het project is bedoeld om de levensduur van de toestellen te verlengen tot 2035. Stoltenberg zei ook te willen kijken naar de vervanging van de radartoestellen: “We zijn aan het kijken hoe de AWACS vloot vervangen kan worden in de toekomst, dus na 2035.”

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button