fbpx
LVNLNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

LVNL verandert nachtelijke route naar Zwanenburgbaan

Vliegtuigen die ’s nachts landen op de Zwanenburgbaan volgen vanaf komende zomer een nieuwe aanvliegroute. Door de nieuwe route vliegen sommige toestellen niet meer over de woonkernen van Uitgeest en Zaanstad, meldt Luchtverkeersleiding Nederland.

500 vluchten per jaar

Nachtvluchten op de Zwanenburgbaan komen niet vaak voor. De Polderbaan is vanuit het noorden de aangewezen baan om te landen. Alleen als die baan buiten gebruik is, wordt de Zwanenburgbaan ingezet. Volgens LVNL gaat het om zo’n 500 vluchten per jaar

Instructies

Op dit moment krijgen piloten bij het aanvliegen nog koers-, hoogte- en snelheidsinstructies van de luchtverkeersleiding. Dit zorgt ervoor dat vliegtuigen over een groter gebied vliegen. In de nieuwe nadering is dat niet meer het geval omdat er vaste routes gebruikt worden.

Twee varianten

De nieuwe nachtelijke nadering komt in twee varianten: een rechte variant en een ‘gekromde’ variant. In de rechte variant draaien toestellen vanaf de Noordzee voorbij Uitgeest in voor de baan en vliegen ze in een rechte lijn naar de landingsbaan toe. In de gekromde variant worden Uitgeest en Zaanstad vermeden. In allebei de varianten vliegen vliegtuigen hoger en wordt met een lager motorvermogen gevlogen.

De groene lijn is de gekromde aanvliegroute. (c) Luchtverkeersleiding Nederland

Apparatuur aan boord

LVNL heeft twee varianten ontwikkeld omdat niet alle vliegtuigen de juiste apparatuur aan boord hebben om de gekromde nadering uit te voeren. De nieuwe aanvliegroute kan vanaf de zomer van 2020 gebruikt worden.

Minder hinder

De nieuwe nadering zorgt per saldo voor een lagere geluidsbelasting, stelt Jurgen van Avermaete, general manager procedures bij de luchtverkeersleiding. “Door het invoeren van een nachtnadering wordt hoger aangevlogen met lager motorvermogen en wordt de spreiding van het verkeer kleiner”, legt hij uit.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button