Air France-KLMAirlinesNieuwsSamenwerking

Alitalia voorlopig niet in joint-venture Delta-Virgin-AF-KLM

Hoewel Delta Air Lines afgelopen week toestemming kreeg voor de trans-Atlantische joint-venture met Virgin Atlantic en Air France-KLM, lijkt een samenwerking met Alitalia in datzelfde samenwerkingsverband ver weg. De maatschappijen wilde de mogelijkheid openhouden om Alitalia toe te voegen, maar die optie is afgewezen.

Overname Alitalia

Delta is één van de voornaamste kandidaten om een belang in Alitalia te nemen. Via SkyTeam werken beide airlines al samen, de Amerikanen zouden een belang van tien procent willen nemen in een nieuw bedrijf dat Alitalia moet overnemen.

Alsnog aansluiten

Volgens ch-aviation probeerde Delta in de voorgenomen joint-venture te regelen dat een nieuw Alitalia zich alsnog mocht aansluiten. Die werkwijze stuitte op bezwaren bij low-cost carrier JetBlue. De airline stelde dat het juridisch niet toegestaan is om de mogelijkheid open te houden. Het ministerie van transport geeft JetBlue daarin nu gelijk. Ook is het ‘prematuur’ om te stellen dat Alitalia zich zal aansluiten, stelt de organisatie.

Samenwerking

De partijen in de joint-venture krijgen wel de mogelijkheid om binnen zes maanden een plan op te stellen voor een commerciële samenwerking met Alitalia. Als dat plan er ligt, wordt de joint-venture opnieuw beoordeeld en kan Alitalia zich mogelijk aansluiten. Een voorwaarde is dan wel dat er tegen die tijd een levensvatbaar Alitalia staat.

Czech Airlines

De goedkeuring van de joint-venture met Virgin erin, betekent automatisch dat een joint-venture uit 2013 vervalt. Hierin werkte Delta, Air France en KLM naast Alitalia ook samen met Czech Airlines. Voor de Tsjechische airline kan eenzelfde oplossing gevonden worden als voor Alitalia, maar volgens ch-aviation heeft de carrier uit Praag aangegeven dat niet te willen.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close