fbpx
Naast het nieuwsNL NieuwsOpmerkelijkVideo

De kortste baan ter wereld, in Nederland | video

Het Nederlandse eiland Saba, dat slechts enkele kilometers is verwijderd van Sint Maarten, beschikt over een vliegveld met een wereldrecord. Juancho E. Yrausquin Airport beschikt namelijk over de kortste landingsbaan ter wereld die commercieel wordt gebruikt. De eerste plaats wordt gedeeld met Matekane Airport in Lesotho. De baan in slechts 400 meter lang. Door de korte baan, de nabijgelegen kliffen en de harde wind ziet een landing op de luchthaven er spectaculair uit.

Beperkt

Vluchten naar het eiland zijn erg beperkt, alleen met speciale toestemming mogen vluchten naar het eiland worden uitgevoerd. Winair een luchtvaartmaatschappij uit Sint Maarten voert dagelijks meerdere vluchten uit naar het eiland met een de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter. De maatschappij werkt samen met onder andere KLM waardoor reizigers op één ticket kunnen doorreizen naar Saba. De vlucht van Sint Maarten naar Saba neemt minder dan een kwartier in beslag.

Concurrentie

Vanwege de beperkte toegankelijkheid van het vliegveld heeft Winair een monopolie op vluchten van en naar Saba. De overheid op Curaçao bepaalt welke maatschappijen naar het eiland mogen vliegen en welke niet. Door de monopoliepositie van Winair liggen de ticketprijzen relatief hoog. De lokale bevolking ziet de huidige regelgeving rond het vliegverkeer dan ook graag veranderen.

Brandweer

Vanwege de beperkte hoeveelheid vluchten die Saba verwelkomt en de beperkte omvang van het eiland is de luchthavenbrandweer de enige brandweerpost. Als ergens op het eiland brand is moeten de brandweerauto’s van de luchthaven in actie komen. Het eiland heeft een oppervlakte van slechts dertien vierkante kilometer en 1800 permanente bewoners waardoor een tweede brandweerpost onnodig wordt geacht.

De landing op de luchthaven van Saba
De Take-off vanaf de luchthaven van Saba

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button