fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Indiase minister: Air India stopt als overname mislukt

De Indiase regering doet nog één poging om Air India te privatiseren. Als er geen kopers voor de aandelen van de airline komen, gaat de stekker uit de maatschappij. Dat heeft de minister voor luchtvaart woensdag gezegd, meldt persbureau Bloomberg.

Staatseigendom

Air India is op dit moment nog volledig eigendom van de staat, maar de regering wil de maatschappij op eigen benen zetten. Dat heeft onder andere een financiële reden: de maatschappij draait al jaren achtereen verlies en heeft hoge schulden.

Hoge schulden

Die grote schuldenlast is één van de redenen dat er geen kopers voor de airline zijn. Persbureau Bloomberg meldde eerder dat de airline een schuld heeft van 800 miljard Indiase roepies (10 miljard euro). Door die schulden weigerden een aantal vliegvelden eerder dit jaar kerosine te leveren aan de maatschappij.

Privatisering

De Indiase regering is van plan om het merendeel van de schuld kwijt te schelden. Hierdoor moet Air India weer aantrekkelijk worden voor een overname, waarbij de staat zich volledig terugtrekt uit de airline.

Minister van luchtvaart Hardeep Singh Puri noemde privatisering woensdag de laatste kans voor de airline. “De maatschappij moet stoppen als ze niet geprivatiseerd wordt”, zei hij tegen het parlement. In 2018 probeerde de regering de maatschappij ook al te verkopen, maar dat mislukte.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button