Historische luchtvaartLiefhebberOverig nieuws

‘Silver Spitfire’ doet Nederland aan tijdens vlucht om de wereld

Een glimmend gepoetste Spitfire is op dit moment bezig met een vlucht rond de wereld. Aanstaande woensdag zal het toestel landen op Lelystad voor een tussenstop. Dit maakte Luchtvaartmuseum Aviodrome bekend via sociale media.

Tussenstops

Op 5 augustus is het vliegtuig opgestegen vanaf ‘Goodwood Aerodrome’ in Zuid-Engeland. Via IJsland, Groenland en Canada vloog de Spitfire naar Californië. Vervolgens ging het historische toestel via Alaska, Rusland en Japan weer richting Europa. Na tussenstops in onder meer Pakistan en Jordanië en Italië, zal de ‘Silver Spitfire’ woensdag 4 december naar Nederland komen.

Laatste

Begin december zal de Spitfire weer aankomen in Groot-Brittannië. Het zal dan zo’n 50.000 kilometer hebben afgelegd – met recht wordt dan ook gesproken over ‘the longest flight’. Lelystad zal één van de laatste tussenstops zijn, zo meldt de website van de ‘Silver Spitfire’.

Museum

Het toestel werd in in 1943 gebouwd als een Spitfire Mk.IX met als registratie MJ271. In dienst van de Royal Air Force vloog het 51 gevechtsmissies. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Spitfire verkocht aan Nederland, waar het van 1946 tot 1953 dienst deed bij de Koninklijke Luchtmacht. Van 1982 tot 2006 stond het in Nederland in een museum; eerst in het Aviodome op Schiphol, vervolgens in het Aviodrome op Lelystad.

Vliegwaardig

In 2006 werd het verkocht en verhuisde het toestel naar Groot-Brittannië, met het doel om het weer vliegwaardig te maken. Dit duurde langer dan aanvankelijk gepland, en intussen wisselde het toestel ook nog eens van eigenaar. De huidige eigenaar, de Boultbee Flight Academy, liet het toestel restaureren. Geheel glimmend gepoetst, maakte het in juni de eerste vlucht na restauratie.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/