Historische luchtvaartLiefhebberOverig nieuws

‘Silver Spitfire’ geland op Lelystad

Twee dagen eerder dan gepland, landde de ‘Silver Spitfire’ maandagmiddag op Lelystad. Dit meldde het team via sociale media.

Tussenstop

Glimmend gepoetste Spitfire G-IRTY is bezig met een vlucht rond de wereld. Op 5 augustus is het toestel vertrokken uit Groot-Brittannië en is via de Verenigde Staten, Canada en Azië nu weer op weg naar huis. Lelystad is de laatste tussenstop van de ‘Silver Spitfire’.

Vertrek

De vlucht van Schönhagen in Duitsland was ‘zeer uitdagend’, als gevolg van de weersomstandigheden tijdens de vlucht. Waarschijnlijk zal de Spitfire nog enkele dagen op het platform van het Aviodrome te zien zijn, voordat het vertrekt voor de terugvlucht naar Groot-Brittannië.

Museum

Welbeschouwd is het vliegtuig met de landing op Lelystad al ‘thuis gekomen’. In dienst van de Britse Royal Air Force vloog het 51 gevechtsmissies tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Spitfire werd daarna verkocht aan Nederland, waar het van 1946 tot 1953 dienst deed bij de Koninklijke Luchtmacht. Van 1982 tot 2006 stond het in Nederland in een museum; eerst in het Aviodome op Schiphol, vervolgens in het Aviodrome op Lelystad. In 2006 werd het verkocht en verhuisde het toestel naar Groot-Brittannië, met het doel om het weer vliegwaardig te maken.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/