fbpx
Column GoofNaast het nieuwsOpinieOpmerkelijk

MIG! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 2017, werd de Mig 23 van de Postbellum Collection afgeleverd. Een prachtig stukje Sovjet-technologie.

We zijn geneigd om te denken dat die Sovjets technisch gezien een stel prutsers waren. Zonder uitzondering komt de Lada van oom Frits voorbij, als ik bezoekers de Migs of de Yak-52 toon. En dan worden er schampere, lacherige of anderszins laatdunkende opmerkingen gemaakt over de vermeende kwaliteit van het getoonde.

Laat ik u dit zeggen: de Sovjets waren weliswaar niet in staat om een bruikbare broodrooster te fabriceren, maar de wapenindustrie van het Arbeiders-, Boeren- & Soldatenparadijs kon zich meten met het beste wat het Westen te bieden had. The best in de brightest waren in deze sector werkzaam.

Godzijdank is dat akelige arsenaal nimmer op ons afgestuurd, want dan had ìk hier niet zitten typen, en u dit niet zitten lezen.

Natuurlijk kan deze rubriek niet zonder anekdote: in 1989 steeg een MIG-23 op van de Poolse basis Kolberg. De piloot sprong er al na een paar minuten uit. Over de Deutsche Demokratische Republik vloog het toestel, zonder canopy en zonder piloot, via de streng bewaakte muur naar de Bundesrepublik Deutschland.

Verbijsterd nagestaard door de piloten van flankerende NATO-jets stortte het toestel uiteindelijk empty neer op een boerderij in Vlaanderen, waar een jongeman aan tafel zat te studeren. De arme knaap heeft nooit geweten wat hem overkwam, maar ging wel de geschiedenis in als één van de weinige fysieke slachtoffers van de Koude Oorlog.

Laten we hem hier kort gedenken!

Goof Bakker

Additional facts

De familie van de gestorven student, Wim Delaere, kreeg het grootste deel van de door de Sovjets betaalde 625.000 euro schadevergoeding. Enkele (!) nabij gelegen ‘bars met gezelschapsdames’ kregen een vergoeding voor gederfde omzet.

De muur zou nog geen half jaar later vallen, en het was al duidelijk dat eigenlijk het hele Sovjet-systeem op instorten stond. Daarom is er politiek gematigd gereageerd, met name op de totaal waardeloze communicatie rond het voorval.  

De competitie tussen de twee machtsblokken was heftig. En men keek duidelijk bij elkaar af. De luchtinlaten van de Mig-23 zijn die van een Phantom, de wielpoten van een Sepecat Jaguar en de swing wing lijkt verdraaid veel op die van de General Dynamics F-111.  

Geeft te denken: stort een willekeurige straaljager neer in Belgie, is er meteen een aantal bordelen gedupeerd.

Later is er nog een boekenweekgeschenk aan gewijd.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button