fbpx
CargoFinancieelKLMMartinairNieuwsNL Nieuws

Rechtzaak Martinair-piloten versus KLM moet opnieuw gevoerd worden

In de rechtszaak die door 116 voormalig Martinair piloten is aangespannen tegen KLM en vakbond VNV hebben de vliegers een overwinning behaald. Waar KLM en VNV in de eerste rechtszittingen gelijk kregen, heeft de hoge raad geoordeeld dat de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam onjuist gemotiveerd is. De zaak is doorverwezen naar gerechtshof Den Haag waar de rechtszaak (deels) overgedaan moet worden.

Zaak

De kern van de rechtszaak ligt bij de overname van Martinair door KLM. Bij die overname kregen enkele ervaren Martinair piloten een startersfunctie bij KLM, de meesten gingen met vervroegd pensioen, vertrokken naar het buitenland of werden werkloos. Dit vonden ze onterecht waardoor de 116 voormalig Martinair piloten naar de rechter zijn gestapt voor compensatie. Ze eisen schadevergoeding voor gederfde inkomsten en achterstallig pensioen.

Proces

De uitspraak van de hoge raad betekent niet dat de piloten gelijk krijgen. De hoge raad beoordeelt alleen of de rechtsgang correct is verlopen. In deze zaak oordeelde de raad dan ook dat het gerechtshof in Amsterdam een onjuiste argumentatie hanteerde. De hoge raad oordeelde onder andere dat de beweringen van de piloten onvoldoende door het hof onderzocht zijn. De zaak moet dus overgedaan worden, dit keer in Den Haag.

Gevolg

Het arrest van het gerechtshof Amsterdam is per direct vernietigd en de kosten voor het geding in cassatie, de behandeling door de hoge raad, moeten door KLM en VNV worden vergoed. Het is nog onbekend wanneer de volgende rechtszitting plaats zal vinden.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button