fbpx
AirlinesLiefhebberNaast het nieuwsOpmerkelijk

Topman Garuda smokkelt motor mee aan boord van nieuwe Airbus

De topman van Garuda Indonesia dreigt zijn baan te verliezen nadat hij een motorfiets liet vervoeren in een gloednieuwe Airbus. De motor werd niet bij de douane aangegeven. De Indonesische minister van staatsdeelnemingen wil de CEO nu ontslaan.

Smokkel

Topman Ari Askhara zou in april dit jaar een Harley Davidson hebben laten kopen in Europa. De motor werd vervolgens met de afleveringsvlucht van een A330-900 vanuit Toulouse naar Jakarta gevlogen. Naast de Harley werden ook twee dure vouwfietsen vervoerd.

Meer verdachten

Volgens minister Erick Thohir van staatsdeelnemingen gaf Ashkara al in 2018 opdracht om de Harley Davidson te zoeken. De financiële manager van Garuda in Nederland zou de motor betaald hebben. Thohir liet donderdag in Jakarta aan persbureau Bloomberg weten dat er meer verdachten in de zaak zijn.

De minister betreurt het incident. “We waren juist bezig om het imago van de staatsbedrijven te verbeteren en hun performance op te bouwen”, zegt hij. Ari Ashkara stond sinds september vorig jaar aan het roer bij Garuda.

Schade

Door de vermeende smokkel is volgens minister van financiën Indrawati  een bedrag van 532 miljoen tot 1,5 miljard Indonesische roepies (34.000 tot 96.000 euro, red) ontdoken. Op de loadsheets van de Airbus stond geen vracht vermeld, zegt Indrawati. Volgens Bloomberg stelt Garuda juist dat de goederen wel zijn aangegeven bij de douane.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button