NieuwsProfessional

Airlines uit Gabon mogen weer naar EU vliegen

De Europese Unie laat maatschappijen uit Gabon weer toe in het Europese luchtruim. Het land staat niet langer op de Europese zwarte lijst voor de luchtvaart. Op die lijst staan nu nog 115 maatschappijen uit 21 landen.

Zwarte lijst

De Europese Commissie werkt de zogeheten ‘EU Aviation Blacklist’ iedere zes maanden bij. Op de lijst staan landen of airlines die niet voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Een aantal airlines mag alleen met bepaalde vliegtuigen naar de Europese Unie vliegen.

Gabon

In vergelijking met de lijst die in april dit jaar gepubliceerd werd, is er alleen positief nieuws voor de airlines uit Gabon. Zij zijn weer welkom in het Europese luchtruim. Het land stond sinds 2008 op de zwarte lijst. Eurocommissaris voor transport Adina Vălean is blij dat Gabon van de lijst afgehaald kan worden. “Gabon stond al sinds 2008 op de lijst, dus ik ben blij dat we de inspanningen van de luchtvaartautoriteiten kunnen erkennen”, zegt ze.

Kortere lijst

De laatste jaren wordt de lijst met airlines snel korter. In juni 2016 stonden nog 216 airlines op de lijst, in 3,5 jaar zijn er 101 maatschappijen afgehaald. Uit vijftien landen zijn alle airlines niet welkom. Het gaat onder andere om Eritrea, Kirgizië, Liberië, Libië, Nepal, Soedan en Sierra Leone. Voor maatschappijen uit Angola geldt ook een vliegverbod, behalve voor TAAG en Heli Malongo. Vanuit Moldavië mogen alleen Air Moldova, Fly One en Aerotranscargo vliegen.

Individuele maatschappijen

Daarnaast zijn er nog zes individuele maatschappijen die niet welkom zijn in de EU, namelijk Avior Airlines uit Venezuela, Iran Aseman Airlines uit Iran, Iraqi Airways uit Irak, Blue Wing Airlines uit Suriname, Med-View Airlines uit Nigeria en Air Zimbabwe uit het gelijknamige Afrikaanse land.

Wet-lease constructie

De zes airlines mogen wel via een wet-lease constructie andere airlines inhuren om naar Europa te vliegen. Iraqi Airways vroeg in oktober bij diverse maatschappijen voorstellen op om dit te gaan doen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close