AirlinesDuurzaamheidNieuwsProfessional

British Airways wil ramen en stoelen maken met 3D-printer

Bestek, tafels, ramen, stoelen en knoppen voor in de cockpit: als het aan British Airways ligt, gaat dat allemaal gemaakt worden met een 3D-printer. De airline ziet een grote toekomst voor 3D-geprinte onderdelen

Onderdelen

Door de onderdelen te printen, kunnen er volgens British Airways sneller verstoringen verholpen worden. De airline voorspelt dat ‘niet-essentiële’ cabineonderdelen als eerste geprint worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om klaptafels in de stoelen, inflight-entertainment en toiletten.

Vertragingen

Deze onderdelen hebben geen invloed op een veilig vluchtverloop, maar ze kunnen volgens BA wel voor vertragingen zorgen. Als er eerst gewacht moet worden op nieuwe onderdelen voor een toilet gerepareerd kan worden, kan dit voor vertragingen zorgen. Door de onderdelen op diverse plaatsen in de wereld te produceren, kan de vertraging verminderd worden.

Besparing

3D-geprinte onderdelen zijn volgens de airline tot 45 procent lichter dan normale onderdelen, maar wel even sterk. Iedere kilo die bespaard wordt, levert volgens de airline een besparing van 25 ton CO2 op per vliegtuig tijdens de levensduur van het toestel.

Producten

British Airways voorspelt een aantal producten te kunnen printen. In de top tien staan naast stoelen, ramen, bestek en knoppen voor in de cockpit ook onder andere klaptafels, bagagebakken en producten voor amenity kits, zoals tandenborstels en kammen.

3D-printen

Het gebruik van 3D-printers op zich is niet nieuw in de luchtvaart. Onder andere KLM maakt bij onderhoudsdivisie Engineering & Maintenance gebruik van 3D-geprinte tools om het onderhoud te versnellen. Als grondstof worden daar oude frisdrankflessen gebruikt.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close