AirbusAirlinesNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

EASA wil A380’s inspecteren na probleem met stroomvoorziening

De Europese luchtvaartorganisatie EASA wil dat gebruikers van de A380 hun toestellen extra inspecteren. Met de inspecties moet voorkomen worden dat de zogeheten ram air turbine niet meer werkt. Dit systeem zorgt in geval van nood voor stroom voor de A380.

Bevriezing

EASA stelt in een ‘proposed airworthiness directive’ voor dat airlines de turbine moeten inspecteren. Volgens EASA is er één geval bekend waarbij een afwateringskanaal in de turbine verstopt zat. Daardoor hoopten water, olie en metalen deeltjes zich op in de turbine. Op grote hoogten kan dit tot bevriezing leiden, waardoor de turbine niet meer functioneert.

Stroomvoorziening

De ram air turbine bevindt zich bij de A380 onder de vleugel en wordt alleen uitgeklapt als het nodig is. De turbine kan in geval van nood stroom opwekken door de luchtstroom die het vliegtuig veroorzaakt. EASA gaf in augustus ook al opdracht om de turbines te onderzoeken op de aanwezigheid van water. Daarbij werd in een aantal gevallen meer dan 25 milliliter water gevonden.

Inspecties

Luchtvaartmaatschappijen moeten van EASA de superjumbo’s regelmatig gaan inspecteren. Hoe snel dat moet, hangt af van de bouwdatum van de A380’s. De meeste maatschappijen moeten hun toestel binnen drie maanden of 2.000 vlieguren inspecteren. Toestellen die na de ingang van de nieuwe regels geleverd worden, moeten binnen zes maanden of 4.000 vlieguren geïnspecteerd worden.

Ingangsdatum

Wanneer de regels ingaan, is niet helemaal duidelijk. Tot 2 januari kunnen nog zienswijzen ingediend worden op het voorstel. In de praktijk zal de termijn van zes maanden of 4.000 vlieguren waarschijnlijk alleen gelden voor ANA en Emirates. Voor beide airlines worden op dit moment nog toestellen gebouwd. Airbus verkoopt de A380 sinds begin dit jaar niet meer.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close