fbpx
AirlinesColumnColumn GoofKLMNaast het nieuwsOpinie

Uitgewezen! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan afgelopen donderdag, kwam de Telegraaf naar buiten met de mededeling dat de KLM geweigerd heeft om twee uitgeprocedeerde middelbare scholieren, Lilli en Howick, het land uit te vliegen.

Een directeur van de KLM zou kort voor de vlucht gebeld hebben met de overheidsinstantie die dergelijke uitzettingen regelt, begreep ik. Zijn boodschap: voor elke uitzetting maakt de KLM haar eigen veiligheidsanalyse. De tickets van de beide VWO’ers zouden daarom geannuleerd worden. Punt.

Merkwaardig. Ik kan me voorstellen dat je, als je vijf potige mannen van rond de twintig moet uitzetten, problemen kunt verwachten die de cabin crew niet aan kan. Maar twee welopgevoede tieners? Vormen die een veiligheidsrisico?

Een vriend die bij de KLM werkt verwoordde het mooi: ik denk dat de KLM niet wil dat er een foto in de krant komt van een stewardess die twee sympathieke jongeren bij de gate ontvangt om het land uit gezet te worden (publiek: het is een schande!). Maar ook geen foto van allochtone fietsendieven die worden afgevoerd (publiek: opgeruimd staat netjes!).

De KLM wil gewoon op geen enkele manier in dit soort netelige politieke kwesties betrokken raken. Zeker niet als die al uitgebreid aan de orde zijn geweest tijdens de dagelijkse stoelendans bij Pauw, Jinek en DWDD.

Veiligheidsrisico? Leugentje om bestwil. Het risico van deze handelwijze zal zorgvuldig zijn afgewogen tegen de potentiële imagoschade van de eerder genoemde foto.

Voor zover ik kan beoordelen een slim en strak PR-beleid.

Goof Bakker

Additional facts

Toen ik zocht naar rechtenvrije foto’s van Lilli en Howick, vond ik niks. Merkwaardig. Daarom maar deze foto, enigszins toepasselijk. Ik maakte hem een jaar geleden in het (oost-)Duitse stadje Stendal.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button