fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Zweedse traditie: vliegende kerstbomen

De Zweedse luchtmacht houdt ook dit jaar een traditie in ere: vliegende kerstbomen. Elk jaar beoefent de Zweedse luchtmacht in december namelijk het zogeheten ‘Julgransflygning’.

Kerstboom

Verschillende luchtmachteenheden zullen deze maand in Noord- en Zuid-Zweden met een aantal JAS-39 Gripen gevechtsvliegtuigen in formatie een route gaan vliegen. De formatie zal steeds in de vorm van een kerstboom zijn.

Formatievliegen

Op maandag 9 december vliegen Gripens van F21 (thuisbasis Luleå, Zweeds Lapland) in formatie boven Noord-Zweden. Dinsdag 10 december is een alternatieve datum, als de weersomstandigheden te slecht zijn. Dinsdag 10 of woensdag 11 december vliegt F7 vanaf Sätenäs boven Zuid-Zweden. Op maandag 16 of donderdag 17 december is F17 aan de beurt, vanaf hun thuisbasis Ronneby, eveneens in het zuiden van Zweden.

Planning

In een persbericht op haar website schrijft de Zweedse luchtmacht dat dit soort formatievluchten een goede oefening is voor de vliegende gevechtseenheden. Het vliegen in grote formaties gedurende langere tijd, vereist veel van de piloten op het gebied van planning en uitvoering.

Zweedse “Vliegende Kerstboom” in 2017

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button