GoofGoof DailyNaast het nieuws

Fight attendant! |Column Goof

Precies vandaag kwam de Telegraaf met het bericht naar buiten dat mannen (en Katja) die rotzooi schoppen in een vliegtuig nu in het land van aankomst de bak in kunnen draaien.

Als ik het goed begrepen heb bleven dit soort gedragingen vrijwel straffeloos, tot op heden!

Maar nu is er een wet in de maak die de autoriteiten in landen als Turkije en Egypte de vrije hand geeft om hun Middeleeuwse Methoden van Strafvordering ook op Piet de Vries en Harry Dijkstra toe te passen.

Ik vertel u niks nieuws als ik zeg dat in de gevangenissen aldaar opvallend weinig re-socialiserende kringgesprekken gevoerd worden. En er ook opmerkelijk weinig aandacht wordt besteed aan de stapsgewijze terugkeer in de maatschappij. Niks van dat al.  

Nee, daar zit je dan, Piet! In Caïro of Kütahya. In de bajes. Misschien wel jarenlang, in dat schamel-geoutilleerde holiday resort. Wat bleekjes om je neus, want na een half uur ben je al rectaal gepenetreerd door drie even zwaarbebaarde als -geschapen celgenoten, die zich zo’n blond Hollands gebakje niet laten ontgaan.

Kijk ‘m zitten, de held. Die na een fles whisky een junior cabin attendant bijna doormidden sloeg omdat die weigerde een tweede fles uit te schenken.

Dus proost, stoere voetbalfan, en neem er nog eentje van…

Goof Bakker

Additional facts

Ik weet natuurlijk ook dat straf geen afschrikwekkend effect heeft. Zeker niet op dronkenlappen en kooksnuivers. En dat het preventief vermogen dus gering is. Ik bekijk het maar even egoïstisch: ik verheug me na jaren tandenknarsen over de macht- en tandeloosheid van ons juridisch systeem gewoon op de vakantiefoto’s uit zo’n Islamitisch cachot.

Zoals bleek bij de uitzetting van de twee Armeense tieners kan de KLM voor elke vlucht een veiligheids-evaluatie maken, en iemand op basis daarvan het vervoer weigeren. Een hooligan die ooit problemen gemaakt heeft kan toch van vervoer door de KLM verder uitgesloten worden? Of ligt dat juridisch toch lastig? Graag uitleg via [email protected]

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button