Editors choiceGroningen AirportLVNLMaastricht AirportNieuwsNL nieuwsProfessional

Onbemande verkeerstorens voor Groningen en Maastricht in 2021

De luchtverkeersleiding op de vliegvelden van Groningen en Maastricht wordt vanaf eind 2021 gedaan vanaf Schiphol. Op beide regionale luchthavens komt een ‘remote tower’ te staan, waarbij camera’s het beeld vanuit de toren weergeven. Saab gaat de torens bouwen voor Luchtverkeersleiding Nederland.

Andere locatie

Het remote tower-concept houdt in dat de verkeersleider op een andere locatie zit en via beeldschermen realtime ziet wat er op het luchthaventerrein gebeurt. LVNL zette in maart dit jaar de aanbesteding voor twee torens in de markt. Het vliegverkeer op Groningen en Maastricht moet vanaf 2021 ‘remote’ geleid worden.

Eerder in Groningen

De bediening op afstand is op Groningen één keer eerder toegepast. In 2016 gebeurde dit in het kader van een Europees onderzoeksprogramma. De afhandeling vond toen ook plaats op Schiphol-Oost.

Succesvol

Het remote tower concept wordt in andere landen al succesvol toegepast. In Noorwegen werd in oktober de eerste vlucht met passagiers afgehandeld op een vliegveld zonder dat daar fysiek een verkeersleider aanwezig was. Ook in Ierland zijn plannen om remote towers te installeren.

Zweedse makelij

Het Zweedse concern Saab Digital Air Traffic Solutions gaat de twee torens voor Maastricht en Groningen leveren. “We zijn trots dat we het vertrouwen van LVNL hebben gekregen om de Remote Tower technologie te leveren om hun toekomstige luchtverkeersleiding infrastructuur waar te maken. Dit contract is het eerste die een landelijke implementatie betreft. Met onze tweede generatie van digitale torens heeft Nederland mogelijkheden van wereldklasse”, zegt Per Ahl, ceo van SDATS.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close