BoeingDuurzaamheidNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

‘Boeing test brandstofbesparing met formatievliegen’

Boeing heeft in samenwerking met FedEx Express getest of er brandstof kan worden bespaard door samen te vliegen. Resultaat: het verbruik kan tot tien procent worden verminderd.

Test

Voor de tests werden er twee 777F vrachtvliegtuigen gebruikt, zo meldt Aviation Week. De proeven werden in 2018 onder het ecoDemonstrator programma uitgevoerd, maar de twee bedrijven komen nu pas met de resultaten naar buiten.

Airbus

Ook Airbus wil op deze manier brandstof besparen. Door vliegtuigen dicht achter elkaar te laten vliegen, moeten de toestellen profiteren van elkaars jetstream. De bouwer liet zich naar eigen zeggen inspireren door vogels, die hetzelfde principe toepassen.

Luchtstroom

Een volgvliegtuig gebruikt bij deze methode de energie in de slipstream van het leidende vliegtuig, door in de luchtstroom te vliegen die gecreëerd wordt. Op die manier wordt ‘lift’ geboden aan het volgvliegtuig waardoor de motoren minder hard hoeven te draaien.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button