fbpx
BoekenLiefhebberNaast het nieuwsRuimtevaart

Naar de maan in 3D

Het jaar 2019 is in veel opzichten een belangrijk herdenkingsjaar voor de lucht- en ruimtevaart. Denk aan 100 jaar KLM, 75 jaar Market Garden en 50 jaar Jumbo Jet. Maar het is ook 50 jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Dat gegeven heeft talloze nieuwe maanherdenkingsboeken het licht doen zien. De Engelstalige editie was al even uit, maar onlangs is ook een Nederlandse versie verschenen van ‘Race naar de maan 3D’ van auteurs David Eicher en Brian May. André Kuipers verzorgde de introductie.

Opoffering

In 14 hoofdstukken wordt de wedloop naar de maan en de nasleep daarvan uitvoerig beschreven. Astronauten Charlie Duke (Apollo 16) en Jim Lovell (Apollo 8 en 13) tekenden voor respectievelijk het voor- en nawoord. Aan de orde komen onder andere de race tussen Amerika en de Sovjet-Unie, de Mercury- en Gemini-programma’s en hun Russische tegenhangers. Aangrijpend is het hoofdstuk ‘De opoffering’ over de slachtoffers van de maanwedloop. De maanmissies van Apollo 11 tot en met 17 vormen het hart van het boek. In totaal hebben 12 mannen de wonderbaarlijke ervaring opgedaan om te lopen op de maan. Bijzonder toch ook dat na 1972 niemand meer voet heeft gezet op het hemellichaam, dat het dichtst bij de aarde staat.

Hoofdredacteur

Auteur David Eicher is afkomstig uit Wisconsin (Verenigde Staten) en heeft 23 boeken over wetenschap en geschiedenis op zijn naam staan, waaronder ‘The New Cosmos’. Hij is hoofdredacteur van het Astronomy magazine, het grootste tijdschrift ter wereld over sterrenkunde. Een eerdere samenwerking met Brian May resulteerde in het boek ‘COMETS! Visitors from Deep Space.’ Eicher heeft ook bemoeienis met het Starmus Festival, een internationale happening over sterrenkunde, ruimtevaart, muziek en kunst.

Copyright Remco de Wit

Ruimtereizigers

Brian May is gepromoveerd astrofysicus en directeur van de London Stereoscopic Company. Hij is echter vooral bekend als medeoprichter en gitarist van de Britse popgroep Queen. Freddie Mercury zei ooit van hem: “Brian wrote more songs, I wrote more hits.” Het is opmerkelijk dat de songs die May voor Queen schreef nauwelijks over zijn grote liefde ruimtevaart gaan. Een uitzondering is het stemmige ’39 van het album ‘A Night At The Opera’ uit 1975. Het lied beschrijft ruimtereizigers die de aarde verlaten en nieuwe werelden ontdekken. Na een jaar keren ze terug en bemerken dat de aarde 100 jaar verder is in de geschiedenis.  

Gimmick

De grote gimmick van het boek zijn de 150 stereofoto’s, die nog het meest doen denken aan de afbeeldingen die je vroeger met een Viewmaster kon bekijken. De stereofoto’s komen tot leven met een meegeleverde bril, maar dat vraagt wel gewenning. De aanhouder wint en wordt beloond met schitterende 3D-opnamen van de race naar de maan. Naast de foto’s zijn ook de teksten van een hoog informatief gehalte. Jammer dat de prachtige Apollo-emblemen niet in het boek zijn opgenomen, maar dat is ook het enige minpuntje dat over dit fraaie boekwerk is te melden.

Naar aanleiding van: Race naar de maan 3D – Een nieuwe kijk op onze eerste ruimtemissies

Auteurs: David J. Eicher en Brian May

Uitgeverij Veen Media

242 pagina’s, veel kleuren en zwart-wit foto’s inclusief 150 stereofoto’s

Copyright Remco de Wit

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button