fbpx
BoekenHistorische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsPiloten en Crew

Boek over Tsjechische Spitfire-piloot Otto Smik verschenen

Twee weken geleden verscheen het boek met de titel ‘Otto Smik – De Tsjechoslowaakse oorlogsvlieger die twee keer in Nederland neerstortte’. Deze biografie is geschreven door de Tsjechische historicus Jiri Rajlich, de Nederlandse bewerking is van Jasper Brinksma.

Historisch

Zwollenaar Jasper Brinksma deed historisch onderzoek naar de luchtoorlog rondom Zwolle. Hierbij kwam hij regelmatig de naam van Otto Smik tegen. Deze Spitfire-piloot van de Royal Air Force werd twee keer neergeschoten boven Nederland – de tweede crash werd hem fataal. Brinksma ontdekte dat er in het Tsjechisch al een boek over Smik was verschenen.

Ongepubliceerd

Brinksma: “Wie was Otto Smik? Waar kwam hij vandaan? Wat dreef deze Tsjecho-Slowaakse piloot, in dienst van de Britse Royal Air Force? Deze vragen stelde ik mezelf ook af zo’n 3 jaar geleden. Bij mijn zoektocht naar meer details over Smik kwam ik in contact met de Tsjechische auteur dr. Jiri Rajlich. Van Rajlich kreeg ik zijn boek Spitfire Nad Evropou (Spitfire boven Europa) toegestuurd. Later kreeg ik ook het ongepubliceerde Engelse manuscript toegestuurd. Na het lezen van dit manuscript stond voor mij vast dat het levensverhaal van Otto Smik ook naar het Nederlands moest worden vertaald en uitgegeven.”

Ontvlucht

Otto Smik werd in 1922 geboren in Georgië en verhuisde op zijn twaalfde naar Bratislava in het toenmalige Tsjechoslowakije. Begin 1940 ontvluchtte Otto op 18 jarige leeftijd het inmiddels onafhankelijke en nazi-gezinde Slowakije. Via Frankrijk kwam hij in Groot-Brittannie terecht, waar hij dienst nam in de Britse Royal Air Force. Na zijn vliegopleiding werd hij begin 1943 geplaatst bij een Spitfire-squadron.

Noodlanding

Op 3 september 1944 werd Smit door afweergeschut neergeschoten boven Gilze-Rijen. Nabij Breda (Prinsenbeek) maakte hij een noodlanding. Met hulp van het lokale verzet kon hij onderduiken en uiteindelijk ontsnappen. Eind november vloog hij met zijn Spitfire een gevechtsmissie boven Oost-Nederland. Nabij Zwolle werd hij neergeschoten, waarbij hij sneuvelde. In het huidige Slowakije word Smik geëerd als oorlogsheld. Zo werd hij in 1995 posthuum bevorderd tot majoor-generaal van de Slowaakse luchtmacht.

Spitfire Mk.IX MH434 van de Britse ‘Old Flying Machine Company’ © Leonard van den Broek

Spitfire MH434 was in 1943 en 1944 in gebruik bij No. 222 squadron, Royal Air Force – de eenheid van Otto Smik. Tegenwoordig vliegt dit toestel weer rond in dezelfde kleuren en markings. In deze Spitfire vloog Smik zelf in oktober 1943 een missie.

Het boek met de titel ‘Otto Smik – De Tsjechoslowaakse oorlogsvlieger die twee keer in Nederland neerstortte’ is geschreven door Jiri Rajlich. De Nederlandse bewerking van Jasper Brinksma verscheen bij uitgeverij Flying Pencil.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button